УНИЈА СПРС У НОВОМ САДУ Штампај E-pošta
Friday, 02 December 2016

УНИЈА СПРС У НОВОМ САДУ

Министарство просвете одлучило је да просветарима повећа плате у износу од 6%, саопштили су данас у Унији синдиката просветних радника, наводећи да је оваква одлука последица одржаних штрајкова упозорења и преговора који су вођени. Међутим, ту није крај мукама просветних радника.

До повећања плата просветних радника дошло је захваљујући преговорима са надлежним министарством, кажу у Унији синдиката просветних радника, наводећи да је министарство под притиском синдиката донело одлуку о повећању плата.


“Овога пута требало је штрајковати да би се преговори уопште заказали, тако да се после штрајка 17-ог,18-ог десио тај позив и 23. новембра смо били код министра просвете. Обавестили смо га о штрајкачким захтевима, а он нас о томе да ће повећање буџета, односно, повећање плата у просвети износити 6% за наредну годину”, рекла је за Канал 9 Јасна Јанковић, председница Унија синдиката просветних радника Србије.
Штрајкачки захтеви су, како је навела, били испуњење споразума потписаног 2015. године, повећање плата од 12% и наставак смештања технолошких вишкова. Ови захтеви и даље су актуелни.

“Наиме, уштеде које смо направили у буџету сматрамо уштедама које треба поново да се врате у просветни систем, а то је негде око 3.500.000.000 динара овог момента и сматрамо да има простора за преговоре за побољшање материјалних положаја запослених”, казала је Јанковић.
Посебан проблем у просвети јесу технолошки вишкови, кажу у синдикату, наводећи да константно указују на овај проблем, али да решења нема.

“Најактуелније у просвети у овом тренутку је преузимање технолошких вишкова, значи људи који су остали без норме или који су засновали радни однос са мањим процентом. Ту имамо одређених проблема, пријављујемо уредно, имамо чак и проблема по Војводини, школска управа Нови Сад, итд”, навео је Звонимир Јовић председник Уније синдиката просветних радника Војводине.
Јовић истиче да они и даље не признају повећање од 6% и захтевају 12%, као и на почетку преговора. Како наводи, проблеми који су до сада навођени као разлог штрајка морају озбиљно да се схвате и реше што пре. Он каже да је положај просветних радника, како материјални, тако и друштвени, веома лош, додајући да овакво стање траје већ дужи низ година.
 
Извор: Канал 9
 
 
Последњи пут ажурирано ( Friday, 02 December 2016 )
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC