"ИЗАЗОВИ И ОДГОВОРИ" Штампај E-pošta
Wednesday, 30 November 2016

ЗАКЉУЧЦИ УНИЈЕ СПРС СА ОКРУГЛОГ СТОЛА ПОД НАЗИВОМ "ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ, ИЗАЗОВИ И ОДГОВОРИ", ОДРЖАНОГ 19.11.2016.

Намера УСПРС поводом округлог стола је била да се демистификује прича која је покренута око увођења дуалног образовања у српске школе. Све до сада, било је пуно најава и различитих покушаја увођења разноразних новина у српско образовање и потпуно је разумљиво што је и ова најава примљена са извесном дозом неповерења.

1) Унија синдиката просветних радника Србије већ одавно указује на чињеницу да је претходних година долазило до запостављања занатских профила у стручним школама. Уписна политика је нарочито подилазила нереалним жељама деце и амбициозних родитеља.

2) Дуално образовање, по нашем мишљењу, представља само настављање старе праксе школовања занатлија, каква је постојала у нашим школама и много раније, а на самој конференцији смо сазнали да датира још из 19. века.

3) Приликом имплементације дуалног образовања у српским школама, ваљало би да се води рачуна да не долази до некритичког преузимања модела из развијених западноевропских држава, а који би били непримерени и неприменљиви у нашим условима.

4) Српске школе би морале водити рачуна о очувању домаће традиције, националног интереса и преузимања само оних детаља који ће бити на општу корист.

5) У медијима је створена погрешна слика и утисак, да ће дуално образовање представљати окосницу образовања и васпитања у нашој земљи. Оно ипак представља само један сегмент образовања и то онај који је годинама уназад запостављан.

Ресор за образовни састем УСПРС

Последњи пут ажурирано ( Thursday, 01 December 2016 )
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC