КРАЉЕВО - ШТРАЈК 17.11.2016. Штампај E-pošta
Friday, 18 November 2016

КРАЉЕВО - ШТРАЈК 17.11.2016.

Већина основних и средњих школа у Краљеву у штрајку упозорења, а часови су скраћени и трају 30 минута.

У седам средњих школа часови трају 30 минута, у једној школи звоно се оглашава се на 45 минута, али професори који су у штрајку час напуштају после 30 минута. Од средњих школа у Краљеву једино музичка није у штрајку.

 Када су у питању основне школе у девет настава траје 30 минута, у седам часови трају 45 минута али наставници који су у штрајку наставу напуштају после 30 минута, а у основним школама “Милунка Савић” у Витановцу, “Вук Караџић” у Рибници и “Живан Маричић” у Жичи настава се изводи уобичајено.


Просветари су данас у штрајку упозорења јер нису задовољни повећањем плате од шест и по одсто, јер да би достигли просек плате у Србији потребно им је повећање од 14,2 одсто. С друге стране, министар Шарчевић изјавио је раније да нема разлога за штрајк јер просвета добија повећање веће од војске, полиције и здравства.

У зависности од јачине и броја чланова синдиката по школама зависи и трајање наставе. Синдикати кажу да је на директорима да организују наставу.
 
А шта траже просветни радници?

„Тражимо испуњење споразума о решавању спорних питања који је потписан на крају претходног штрајка априла 2014. године. Смештање технолошких вишкова и практично једна велика уштеда у буџету каја се тиме прави. На једној страни то је уређивање система, а на другој велика уштеда за буџет и сматрамо да ту има простора да се разговара о повећању или једнократним помоћима“, каже заРТС председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић.

„Синдикат образовања Србије тражи хитне преговоре у вези са утврђивањем повећања зарада за 2017. годину пре усвајања буџета“, наводи председник Синдиката образовања Србије Валентина Илић.

Просветари тврде да је просечна плата у Србији око 46.000, док је просечна плата у образовању око 40.000 динара. и износе следећу рачуницу. „Образовање од 2006. године када смо имали 580 евра, сада смо спали на 320. Све делатности су 2008. године добиле 20-30 одсто, образовање није добило ништа. Ми за другим делатностима заостејемо 20-30 одсто. Значи, нама треба петнаест година или двадсет година да би постигли плате са другим делатностика које се финансирају из буџета“, каже председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић.

Како је раније изјавио, министар просвете Младен Шарчевић, не види разлоге за штрајк јер ће просветни радници добити највеће повећање плата од 6,5 одсто. Ове недеље одржан је састанак Централне радне групе за праћење ангажовања запослених и потписан посебан колективни уговор за запослене у предшколским установама.

Извор: http://e761.info/
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC