ВРАЊЕ - ШТРАЈК 17.11.2016. Штампај E-pošta
Friday, 18 November 2016

 ВРАЊЕ - ШТРАЈК 17.11.2016.

Споразум који су пре две године,  запослени у просвети  потписали са Владом и ресорним министарством, још увек није спроведен. То се односи на увођење платних разреда и исплату такозване новогодишње награде. То су разлози за штрајк упозорења који ће сва четири репрезентативна синдиката спровести сутра у основним и средњим школама у Врању.

Унија синдиката просветних радника најавила је пре две недеље штрајк упозорења за 17. новембар. Тиме су, како кажу, желели да подсете на споразум који су након петомесечног штрајка,  2014. године постигли са Владом и ресорним министарством.

„У посебном колективном уговору и споразуму стоји такозвана новогодишња награда која нам није исплаћена ни за 2015. ни за 2016. годину. Важније од тога је утврђивање платних разреда што је требало да се примени од 1. јануара  2016. године, а од тога до данас нема ништа. Сада нам најављују и неко повећање зарада од 6 или 7 одсто, а ја морам да кажем да то није повећање већ враћање на ниво из 2014. године.“, каже Душан Младеновић председник Уније синдиката просветних радника у Врању.

Представници  синдиката тврде да им се до сада нико из ресорног министарства није обратио  у вези најављеног штрајка. Висина зарада је окосница незадовољства просветара.

„Просечна зарада просветних радника је  око 40 хиљада динара. При томе 70 одсто запослених у основним и средњим школама има високу стручну спрему. У поређењу са било ким запосленим са том квалификацијом у јавном сектору, та плата мања  је за 30 до 40 одсто.“, рекао је Душан.

Штрајк упозорења сутра ће бити  спроведен скраћивањем свих часова на 30 минута у свим основним и средњим школама у Врању.

Штрајку ће се прикључити и чланови остала три репрезентативна синдиката, Самосталног, „Независности“  и  радника у просвети.

Извор: РТВ Врање

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC