КРУШЕВАЦ - ШТРАЈК 17.11.2016. Штампај E-pošta
Friday, 18 November 2016

КРУШЕВАЦ - ШТРАЈК 17.11.2016.

Скраћене часове данас држе све школе у Крушевцу, осим једне која није чланица Уније синдиката просветних радника, односно скоро све чланице тог синдиката у Расинском округу, којих је 35, рекао је за крусевацград.рс председник крушевачког УСПРС-а Добривоје Марјановић

– То значи да се штрајк упозорења спроводи у свим основним и средњим школама у Крушевцу, којих је 25, осим једне основне која није наша чланица, те у још десетак школа у осталим општинама Округа. У око 95 одсто тих школа се звони на 30 минута, док се у осталима по наредјењу директора звони на 45 минута, а професори држе часове од 30 минута – рекао је Марјановић.

Према подацима Школске управе Крушевац часови су данас скраћени у 23 од укупно 39 основних школа и у 7 од 13 средњих школа у Расинском округу, односно штрајк се спроводи у 30 од укупно 52 школе у Округу.

Просветари траже испуњавање одредби Споразума о решавању спорних питања, којим је окончан штрајк у априлу прошле године, реално повећање плата у просвети, које према ранијим наводима представника Уније износи 12 одсто, те хитно доношење мера против оних који не преузимају технолошке вишкове.

Добривоје Марјановић, који је испред УСПРС-а члан радне групе Министарства за праћење ангажовања запослени, рекао је да је у Србији током претходне две године 11 хиљада просветара преузето, односно извршено је укрупњивање норме, чиме се дошло до уштеде од 2,5 милијарде годишње.

– Сваке наредне године ће бити по макар толика уштеда, ми и даље радимо на томе и уштеда може бити близу 5 милијарди годишње. Од тога тражимо да  нам се повећају плате јер нико други у систему не штеди као ми, односно не спроводи рационализацију као ми и то раде, пре свега, синдикати – казао је Марјановић.

Подсетио је да од прошле године при свакој Школској управи постоји радна група која прати преузимање технолошких вишкова и сугерише како то треба решевати рекавши да је Крушевац једини град у Србији који нема нерешених технолошких вишкова, што значи да је решен проблем свих просветара који су остали без пуне норме и о томе обавестили школе.

Извор: Крушевац Град

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC