Просвета у штрајку упозорења Штампај E-pošta
Thursday, 17 November 2016

Просвета у штрајку упозорења, министар против повећања

Након две године, просветари се враћају на старо. У више од 500 школа широм Србије, које су чланице Уније синдиката просветних радника, одржан је једнодневни штрајк упозорења скраћивањем часова.

Разлог је неиспуњено обећање из споразума потписаног 2015. као и повећање плате за 12 одсто. У ресорном министартву кажу да тај захтев није оправдан.

Ђацима београдске Електортехничке школе Никола Тесла, скраћење часова на 30 минута због штрајка упозорења, није променило уобичајену наставу.

"Тих 15 минута је скраћено, али то је штрајк упозорења, значи законски на који имамо право да изразимо своје незадовољсво. Професори се труде да тај свој део наставе надокнаде деци, просто да не трпе, јер деца нису крива ни за шта", каже професорка информатике Мира Чворовић.

У Унији синдиакта просветних радника кажу да је материјални положај запослених у просвети и даље угрожен, јер оно што је потписано 2015. још није испуњено. Зато траже увођење платних разреда, исплату светосавских и новогодишњих награда, решавање технолошких вишкова, као и повећање плате за 12 одсто.

 

"Ни по једном од ових захтева нико нас није контактирао, тако да ми тренутно немамо никакву комуникацију, нити некакакав социјални дијалог са нашим министартвом", каже Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника.

 
У ресорном министарарству наводе да је према подацима школских управа у штрајку учествовало 445 школа, а министар је имао и одговор на захтев о повећању плата.
 
"Мислим да у овом тренутку то није толико оправдано, јер ако је повећање у условима ММФ-а и неких рестрикција државе за просвету веће од осталих делатности, онда је то путоказ да ће у сваком следећем повећању зарада просвета имати више, јер је ред да се примања просветних радника изједначе са осталима", рекао је министар просветеМладен Шарчевић.
 
За Н1 је речено да су у штрајку данас била и друга два репрезентативна синдиката. У Унији за то време најављују да ће поново тражити преговоре са министром просвете. Ако се не нађе решење за њихове проблеме, најављују да ће организовати и протесте испред Владе Србије.
 
Извор: Н1
Последњи пут ажурирано ( Thursday, 17 November 2016 )
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC