Просветари траже 12% Штампај E-pošta
Sunday, 13 November 2016

Просветари траже 12%

Београд -- Прво полугодиште још није завршено а просветни радници већ најављују штрајк. Уместо најављених 6,5 траже повећање плата за 12 одсто

 

Министар просвете разлога за штрајк не види, са синдикалцима ће се срести у уторак, када ће тема разговора бити технолошки вишкови у просвети.

На преговоре са надлежним министарством синдикалци не намеравају да иду непозвани. Позив за састанак најављен за понедељак нису добили али остају упорни. Најаваљено повећање плата није довољно, траже дупло више. 

“Оно што треба свакако похвалити то је да се просвети коначно највише даје осим онога што јој се највише узимало. Међутим даје се и свим другима. Нисмо ми против тога да се даје другима, далеко од тога, али смо стално, упркос том давању испод републичког просека”, каже Јасна Јанковић из Уније синдиката проветних радника Србије. 

“Просечна плата у просвети је 39.800 динара, то значи да је негде око 15 одсто испод републичког просека, јер је у овом моменту преко 45.000 просек”, објашњава она. 

Јасна Јанковић истиче да у јавном сектору трећина запослених има завршен факултет, а плате су им у просеку веће од просветара међу којима 70 одсто има високу стручну спрему. 

“Ми смо спремни да разговарамо са господином Шарчевићем и да он буде наша, да кажемо, рука која ће закуцати на врата самога премијера, а тиме чини ми се и моћи да се реше неки проблеми”, каже она. 

Из Министарства просвете поручују да ће састанак бити одржан у уторак, за када је заказан редован састанак групе за технолошке вишкове коју чине министар и представници синдиката. Последњи пут о платама Младен Шарчевић је говорио уочи продуженог викенда. 

“Да ли сте ви пречули информацију да је 6,5 одсто више од свих других са пет одсто. Да ли је сад одмах требало на 12, а остали на два? Па не знам, не водим ја ту политику, мислим да то не би било фер. Да ли ће у сваком наредном повећању доћи до сустизања, биће, и то они знају добро”, рекао је тада он. 

Чланови Уније синдиката просветних радника Србије у 736 школа у четвртак ће ступити у једнодневни штрајк током ког ће часови бити скраћени на 30 минута. Истог дана прошле године у основним и средњим школама започео је штрајк који је трајао пет месеци.

 

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC