ЗАБОРАВНА ВЛАДА РС! Штампај E-pošta
Saturday, 12 November 2016

Јанковић: Влада заборавила на споразум с просветарима

Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника каже да и са најављеним повећањем, просветари не могу да достигну републички просек. Она подсећа да су са Владом потписали споразум прошле године, али да је он заборављен.

 

 Ова школска година почела је без штрајка просветних радника. Међутим, за само месец и по касније, за 17. новембар, заказан је нови протест. Ово је, како тврде у Унији синдиката просветних радника, штрајк упозорења, а захтев је - повећање плате од 12 одсто, уместо седам колико је понудила држава. 


Говорећи о томе зашто просветари нису почели са штрајком на почетку школске године, навела је да је у то време тек дошла нова влада и да су њој дали 100 дана да виде шта ће са просветом урадити.

Додала је да штрајк упозорења подразумева скраћење часова на 30 минута у оним школама где постоји чланство Уније синдиката просветних радника. Унија синдиката има чланове у 736 школа, основних, средњих, и преддшколски установа, навела је.

Јанковићева је подсетила да су представници просвете 24. априла 2015. потписали са Владом споразум. Борили смо се пет месеци за платне разреде, који омогућавају принцип праведности, навела је и додала: "И годину дана након потписивања, испада да је споразум заборављен".

Подсетимо, потписано је да се почне са применом Закона о платним разредима, да се изврши испалта светосавских и новогодишњих награда, као и побољшање материјалног положаја, за који просветари кажу да је и даље лош.

Споразум су потписали Вербић и Кори Удовички, тада актуелни министри, али га је прихватила Влада Србије, наглашава Јасна Јанковић.

У ресорном министарству су без коментара за најављени штрајк. Кажу да ће се бавити решавањем технолошких вишкова, којих има 2673.

Удомљавање технолошких вишкова је дошло до једне границе где се више не може, директори који су бахати су показали да не слушају никог, рекла је.

Она је то илустровала примером да на пример један учитељ у Београду, који је 100 одсто технолошки вишак, прима своју плату последњу и седи код куће, а с друге стране има 270 места за учитеље у Београду. "Како бисте то назвали него бахатост? Тај један учитељ може да дође на једно од 270 места, али он на то место не долази..."

Најаву министарства да ће испитати да ли је било злоупотреба је поздравила, и додала да није довољно само испитати већ треба и казнити.

Она напомиње да је просечна плата у просвети 39.800, а републички просек преко 45.000 динара. "Ми чак и са повећањем од 7 одсто не можемо чак ни тај просек да стигнемо, а камоли да пређемо што би било логично јер имамо велики број високообразованих", додала је.

Желимо да нас пре 17. новембра неко позове да разговарамо, да изнесемо конкретне предлоге што се тиче технолошких вишкова, навела је.

Оценила је да се министар одмах ухватио у коштац с тиме: "Али он није адреса за новац, јер не држи новчаник".

Просвета би могла да уместо три има 303 разлога за штрајк, али морамо да сведемо то на неколико оних које би сви разумели и подржали, каже Јанковићева.

"Неће никоме да буде боље док је просвети лоше, јер просвета је та која овај систем може да погура напред", наглашава.

Највећи губитак за дете је да му предаје немотивисан професор, који је ту дошао "преко везе", наводи.

Скраћени часови биће 17. новембра, а за касније ћемо видети и надамо се апсолутном решењу, закључила је Јанковићева, гостујући у Новом дану.

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC