ПРОСВЕТНИ РАДНИЦИ НЕЗАДОВОЉНИ! Штампај E-pošta
Tuesday, 08 November 2016

Унија синдиката просветних радника незадовољна најављеним повећањем плата запосленима у образовању

Чланови Уније синдиката просветних радника Србије ступиће 17. новембра у једнодневни штрајк упозорења, а тога дана часови у школама биће скраћени на 30 минута.

 Унија тражи повећање плата запосленима у образовању за 12 одсто, испуњавање споразума, који су четири репрезентативна синдиката просветних радника потписала након великог штрајка 2015, као и да Министарство просвете хитно предузме мере против директора школа који не желе да преузму технолошке вишкове.


Јасна Јанковић, председница Уније, рекла је да протестом упозорање просветари обележавају двогодишњицу почетка највећег штрајка у историји српског образовања, који је држава брутално угушила. Она је навела да Унија има чланове у 736 школа и да нису позвали друге синдикате образовања да им се придруже у штрајку, али да они који желе, то могу да учине.

- Најављеним повећањем плата за шест до седам одсто зараде ће само номинално бити исте као пре смањења. А да би плата реално била враћена на ниво из новембра 2014, потребно је поваћење од 12 одсто, јер је инфлација у претходне две године била 4,2 одсто. Међутим, чак и са повишицом од 12 одсто бићемо испод републичког просека - рекао је члан Председништва Уније Владимир Аџић, напомињући да је смањење зарада просвету коштало 7,2 милијарде динара, односно да је сваки просветни радник за претходне две године изгубио преко 90.000 динара.

Аџић је навео да Унија тражи корекцију коефицијената у наредне три године, како би се однос између најниже и највише зараде вратио на један према три, пошто Влада Србије није испунила обавезе из споразума и увела платне разреде. Звонимир Јовић, члан Председништва Уније, навео је да готово ниједна одредба из тог споразума није испуњена и да је држава преварила просветне раднике, који су остали без новогодишње награде и помоћи у висини једне просечне плате. Он је истакао да су просветари досад добили повишицу од четири одсто, која је заобишла помоћне раднике и ненаставно особље са четвртим степеном стручне спреме. Јовић је рекао да ће повећањем минималне цене рада плате “теткица”, које имају први степен стручности бити изједначене са зарадама запослених са средњом школом.

Унија је поново позвала министра просвете да реагује и предузме мере против више од 200 директора школа који одбијају да преузму технолошке вишкове и тиме крше закон, посебан колективи уговор и упутства Министарства просвете. На питање Данаса зашто не кажу ко су ти директори, Јасна Јанковић је одговорила да “није посао синдиката да смењује, нити да обелодани ко су ти људи”, али да ће, ако се ништа не предузме, бити приморани да обавесте јавност. Према речима Добривоја Марјановића, држава је захваљујући преузимању вишкова током претходне две године уштедела око 3,5 милијарди динара.

Извор: Данас
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC