НАЈАВА ШТРАЈКА Штампај E-pošta
Tuesday, 08 November 2016

Просветари најавили штрајк за 17. новембар

Сви запослени, чланови Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) у 736 школа ступиће у једнодневни штрајк упозорења 17. новембра и часови ће бити скраћени на 30 минута, због малих плата и неисплаћених награда, рекла је данас председница тог синдиката и чланица Штрајкачког одбора Јасна Јанковић.

Она је на конференцији за новинаре казала да просветни радници не желе да буду градјани другог реда и да траже повећање плата од 12 одсто или 30 одсто изнад републичког просека зарада.


"Заказали смо штрајк јер ништа није испуњено из Споразума о решавању спорних питања који је потписан у априлу прошле године са министрима Срдјаном Вербићем и Кори Удовички", рекла је Јанковић.

Према речима Јанковићеве, запосленима у основним и средњим школама и домовима ученика требало је да се исплате награде, али то није испуњено с образложењем да Закон о буџету не дозвољава.

"Прошле године просветни радници су добили срамну помоћ од 7.000 динара, тек после штрајка упозорења. Држава се обавезала и да ће посебним законом уредити плате запослених у јавном сектору чиме би се побољшао положај запослених у јавном сектору, а тиме и у просвети, али ни то није учињено", рекла је Јанковић и додала "да просветни радници живе изузетно лоше".

Члан Штрајкачког одбора Владимир Аџић рекао је да су плате просветних радника сада 13,5 одсто ниже од републичког просека.

"Са најављеним повећањем плата од шест-седам одсто зараде ће се номинално вратити на ниво из новембра 2014. године. Да би се плате реално вратиле на ниво пре смањења од десет одсто у новембру 2014. године, потребно је повећање од 12 одсто јер је инфлација у претходне две године била 4,2 одсто", рекао је Аџић.
Он је додао да ни са повећањем зарада од 12 одсто зараде просветних радника неће достићи ниво републичког просека који је у августу био 45.286 динара, а просечне плате у просвети су 39.924 динара.

Према речима Аџића, сваки наставник је у претходне две године због смањења плата изгубио преко 90.000 динара, а у буџету је остало 7,2 милијарде динара.

"Пошто нема изгледа да ће се скоро пимењивати Закон о платним разредима тражимо хитне измене Уредбе о коефицијентима и да однос плата првог, четвртог и седмог степена буде 1:2:3", рекао је Аџић.

Он је истакао да нису испуњени ни други захтеви да се у буџету повећају издвајања за образовање, измене чланови Закона о основама система образовања и васпитања који се односе на начин запошљавања, као и да се представницима репрезентативних синдиката омогући увид у реализацију и праћење буџета.

Члан Штрајкачког одбора Добривоје Марјановић рекао је да се преузимањем радника и укрупњавањем норми у буџету могу постићи значајне уштеде и да се, преузимањем 11.000 радника у претходне две године, уштедело 3,5 милијарди динара.

"Како се може штедети најбоље показује пример да 39 учитеља прима плату, а не ради јер су технолошки вишак а истовремено постоји 785 слободних места. Тим учитељима се годишње исплати 230.000 евра", рекао је Марјановић и додао да се 200 директора оглушило о прописе о преузимању радника.
Последњи пут ажурирано ( Wednesday, 09 November 2016 )
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC