ПОВЕЋАЊЕ ИЗМЕЂУ 6 И 7% Штампај E-pošta
Sunday, 30 October 2016

Повећање плата здравству, просвети, војсци и полицији

Запосленима у просвети плата ће бити повећана између шест и седам одсто, здравству, полицији, војсци, културним и социјалним установама - пет одсто, рекао је премијер Александар Вучић на конференцији за новинаре. Пензионерима ће линеарно бити исплаћено између пет и шест хиљада динара помоћи, а од 1. јануара биће повећане пензије.

 Премијер Александар Вучић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да се ником плата неће повећати за мање од пет одсто и додао да се шири основа за повећања."Наставницима и учитељима између шест и седам одсто повећања, лекарима и здравственом особљу пет одсто, полиција и војска пет одсто. Велика борба била за полицајце и војнике. Социјалне установе пет одсто, култура, позоришта, музеји пет одсто", рекао је премијер.

Указао је  да провсуђе, односно радници попут оних у затворима, записничари и админстративни радници имају чудне захтеве. "Морају да се изјасне да ли желе једнократну помоћ или повећање од пет одсто, не могу и једно и друго", рекао је Вучић. 

Када је реч о пензионерима, Влада ће за 2016. исплатити по пет до шест хиљада динара помоћи сваком линеарно, и то у наредних неколико недеља.

"Повећање пензија биће од 1. јануара, видећемо да ли 1,5 и 1,7 одсто. Нека од лица ће имати веће плате него икада раније", напоменуо је Вучић.

Премијер је рекао да су разговори са Међународним монетарним фондом били дуги и тешки.

"Нама се увек чини да нам је простир за бољи животни стандард већи, а они су увек опрезни. Захваљујем се свим грађанима Србије који су веровали да можемо да то урадимо на најбољи могући начин", нагласио је премијер.

Подсетио је да је договор са ММФ-ом био да три године буду замрзнуте плате и панезије, додајући да су повећане већ прошле године.

"Мислим да смо остварили велике резултате на које смо поносни, и они ће ући у историју. Имамо нешто већи суфицит и они који говоре да се то истопи у децембру, то је јер враћамо дугове и Русима и свима. Хоћу да враћамо све дугове свима и тако се понашамо", напоменуо је премијер.

Према његовим речима, од јануара до септембра приходи су премашили план и то за 81,5 милијарду динара, односно 650 милиона евра више.

"То је јер смо опрезни, увек кажемо мање. Расходе увећамо и радимо да буду нижи, а приходе смањимо и радимо да буду виши", указао је Вучић.

Предочио је да постоје нове позитивне тенденције у смањењеу текућих расода, који су мањи за 5,3 одсто, односно око 320 милиона евра. 

Учешће јавног дуга у БДП-у је 70,8 одсто, каже премијер и додаје да јавни дуг неће прелазити 73,5 одсто, та трајекторија је кренула надоле.

Приходна страна нам је боља, а расходна страна нижа, каже премијер.

"Знам да Срби не дају неки зачај томе, али мислим да све више људи почиње то да разумева, да имамо уређене јавне финансије, а не хаос који смо наследили", рекао је премијер. 

"Највећи проблем је РТБ Бор" 

Премијер је рекао да је веома љут на себе због неколико ствари и додао да је од свих јавних предузећа највећи проблем Рударско-топионичарски басен Бор.

"Србија њих буквално издржава. Има много проблема, и то морамо да решимо за шест месеци", напоменуо је премијер, додајући да ће на Самиту Кине и 16 земаља о РТБ-у разговарати са кинеским премијером.  

"Имаћи билатерални састанак са кинеским премијером и то најдужи састанак, и молићу, клечаћу на коленима ако треба да најпознатија кинеска компанија узме РТБ Бор јер не можемо то да издржимо", указао је Вучић. 

Одговарајући на питања новинара, премијер је рекао да је "најбоље да га нико ништа не пита о РТБ-у".

"Људи морају да знају да само захваљујући држави Србији и грађанима РТБ ради и они примају плату", рекао је Вучић. 

Рекао је и да је љут због ситуације у Србијагасу и МСК, напомињући да "то знамо како ћемо да решимо".  

"Железару смо решили, капа доле за Си Ђинпинга и Ли Кећанга. Спасили су нас огромне муке, огромног финансијског крварења и буквално су нам спасили живот. Мало је заслужна наша упорност, а више њихово пријатељство", рекао је премијер.

Напоменуо је да први пут ЕПС има 500 милиона евра на рачуну, односно да нема проблема са готовим новцем.

"Имали смо балансе и билансе, али пара никад није било. Није тако лоше. И у Железницама иде набоље", истакао је Вучић. 

Извор: РТС
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC