САНКЦИЈЕ ЗА ДИРЕКТОРЕ Штампај E-pošta
Friday, 28 October 2016

Шарчевић: Санкције за директоре који нису примили технолошке вишкове

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је за РТС рекао да дуално образовање није замишљено тако да доведе до технолошких вишкова у школама и да је професор из школе ментор ученику на пракси у некој установи. Истиче да ће директори који су се оглушили о обавезу преузимања технолошких вишкова сносити одговорност.

"Ту имамо прилику да покажемо јавности нека нова достигнућа када је у питању наставна технологија, када су у питању одређени пројекти, када је у питању инклузија, која се примењује у нашим школама на разним нивоима, када су у питању примери добре праксе и оно нарочито актуелно ове године – примери дуалног образовања који имају највише штандова, а везано је за средње-стручно и високо образовање", објашњава министар Шарчевић.

Истиче да дуално образовање није замишљено тако да доведе до технолошких вишкова у школама.

"Ја то тако не гледам нити је то тако замишљено. Ми нисмо променили наставне планове и програме, дуално образовање већ постоји, и то се није десило. Економска школа на пример ради дуални модел. Ако дете иде на праксу, и делом своје праксе је присутно у банци, ако је финансијски смер, тада ментор иде са њим, а то је професор из школе. Нико у банци не може да изиграва педагога", напомиње Шарчевић.

Додаје да ће се против директора који су се оглушили о обавезу преузимања технолошких вишкова водити поступак.

"Да ли ће то бити дисциплински поступак, да ли раскид радног односа, видећемо, али морамо укључити пре свега школске одборе. Идемо редовним поступком преко школских одбора, идемо на директоре, следе просветна инспекција, па инспекција рада. Упорном акцијом смо то сада довели на један број који можемо контролисати и урадити 'пешке' једног по једног", напомиње министар.

Каже да је пре два дана у редовној агенди имао посету турског амбасадора у Министарству просвете. Том приликом је била поменута и тема школа турског имама Фетулаха Гулена.

"Има много турских оснивача школа по целом свету, ја то знам, и нико овде није поставио питање да ли те установе раде квалитетно или не. То су 90 одсто српски држављани у тим школама, а Србија је суверена држава и поступаће по својим законима. Ако је неко добио акредитацију да ради по истим тим законима и исти амбасадор је био на отварању и ако се променила политика те државе, а ми на влади добијемо нека званична саопштења, влада ће о томе расправљати", истакао је Шарчевић.

Извор: РТС

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC