ПРЕБРОЈАВАЊЕ Штампај E-pošta
Wednesday, 05 October 2016

Да ли Министарство просвете пребројава синдикалце?

Синдикат радника у просвети Србије, Синдикат образовања Србије и „Независност”, негодују а Унија синдиката просветних радника каже да је крајње време да утврдимо да ли су сва четири синдиката репрезентативна.

Синдикат радника у просвети Србије (СРПС), Синдикат образовања Србије (СОС) и Грански синдикат просветних радника Србије „Независност”, упутили су јуче допис Министарству просвете, науке и технолошког развоја, у коме протестују због, како кажу, грубог кршења Закона о заштити тајности података и Закона о раду.

Наиме, министарство је пре неколико дана послало допис у коме се директорима школа налаже да доставе спискове свих чланова синдиката са матичним бројевима. Председник Форума београдских гимназија Миодраг Сокић каже да је образложење министарства да су подаци потребни ради уноса у информациони систем.

– Тиме су грубо прекршена права радника који су синдикално организовани, као и права појединаца из домена заштите тајности података. Јасно је да поменути подаци постоје у школама, али је такође јасно у којим случајевима и на који начин се они могу користити – наводи се у допису који су потписали Слободан Брајковић (СРПС), мр Валентина Илић (СОС) и проф. др Томислав Живановић („Независност”).

На питање „Политике” зашто овај протест није потписала и Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС), која важи за највећи просветни синдикат, председница Јасна Јанковић одговара:

– Колико знам нису тражени спискови, него бројно стање. Мислим да је дошао тренутак да се пребројимо, да видимо да ли су заиста сва четири синдиката репрезентативна. Ми тренутно имамо скоро 28.000 чланова, у 753 школа.

Извор: Политика

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC