СКРИВАЛИ 10000 РАДНИХ МЕСТА Штампај E-pošta
Friday, 16 September 2016

Унија синдиката просветних радника о рационализацији у образовању

Директори школа у Србији шест месеци су скривали 10.000 слободних радних места да би се окористили или њима манипулисали.

 Не знамо како се то догодило, али ћемо тражити одговорност сваког појединачног директора - поручила је Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника, на јучерашној конференцији за новинаре.


Добривоје Марјановић, из тог синдиката, каже да је, према подацима Министарства просвете, у марту било пријављено 8.676 норми (пуних радних места) док је у септембру та цифра нарасла на 18.426 норми, али се тачан број извршилаца још не зна. Подаци се разликују и када је реч о укупном броју запослених са непуним радним временом - њих је у марту било 13.792, а сада их је 19.689.

Марјановић је изнео податке Министарства о којима је Данас први писао, да је у образовном систему ради 18.000 људи на одређено време, а да је према процени просветне власти за збрињавање технолошких вишкова и запослених са непуном нормом потребно 5.500 радних места.

Он, међутим, каже да се проблем вишкова не може у потпуности решити преклапањем и да систем сигурно неће бити уређен ове године, те да ће се то десити “када Министарство просвете буде контролор буџета”.

У школама је у току преузимање, а анализа Уније показује да највише проблема има у Лесковцу, Косовској Митровици и Ранилугу док је најбоља ситуација у школским управама Чачак, Крушевац, Крагујевац и Краљево, у којима овај синдикат има најјача упоришта. Тако је на подручју ШУ Чачак 394 људи са непуним радним временом, 493 у Крушевцу, а 714 у Краљеву. У Крагујевцу их је 612, а 728 у Косовској Митровици, која је по величини дупло мања школска управа. По броју запослених без пуне норме предњаче ШУ Београд (2.024), Зрењанин (2.104) и Нови Сад (1.733). Статистика сведочи и да је у Ранилугу 32 одсто радника на одређено време, а петина у Краљеву, Косовској Митровици и Новом Саду.

Више детаља након првог круга преузимања знаће се 20. септембра.

Непожељни
Јасна Јанковић је указала и на незавидан положај запослених са шестим степеном које директори не желе да преузму, јер тврде да немају довољну стручну спрему и да их закон не препознаје, мада су то махом радници са дугогодишњим стажом у просвети. Њих у Србији има око 1.000.  
 
Извор: Данас

 

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC