ОДАКЛЕ "ВИШАК"? Штампај E-pošta
Thursday, 15 September 2016

Унија просветара: Одакле "вишак" слободних радних места

"Удомљавање" технолошких вишкова основ је за уређење система просвете у Србији, каже председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић.

Унија синдиката просветних радника Србије позвала је надлежне да објасне одакле 9.700 слободних радних места више у септембру него у марту ове године, што је податак јединственог информационог система "Доситеј".

"Унија је пажљиво пратила шта се све објављивало и дошли смо до запањујућег података да је у марту, односно током претходне школске године, пријављено 8.700 слободних радних места, а да је почетком ове школске године, у септембру то 18.400. Скоро 9.700 норми је негде скривано", рекла је председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић, додајући да Унија уз објашњење тражи и да Министарство каже шта ће предузети.

Јанковићева је напоменула и да је "удомљавање" технолошких вишкова основ за уређење система просвете у Србији, те упозорила да и даље постоји проблем што се појединим просветним радницима, који су напунили 65 година, продужава могућост да раде, док стотине других немају пуни фонд часова, те не могу да испуне норму.

"Не можемо да апелујемо ни на кога сем на министра да се позабави тим великим проблемом о коме Унија већ годинама говори", рекла је Јанковићева приметивши да актуелни министар има више слуха за тај проблем од претходника.

Јанковићева помиње и проблем "преузимања просветара са шестим степеном", којих у Србији има више од хиљаду, а за које Унија сматра да се њихов проблем мора решити, али не строго поступањем по закону.

Јер, како објашњава, закон сада једноставно не препознаје да је неко успешно радио 25 година, али да више не може да га преузме нека друга школа, јер нема довољну стручну спрему.

"Можда можемо рећи да је то мало у односу 110.000 запослених, али свакако за њих и њихове породице то је велики проблем", сматра Јанковићева.

Извор: РТС

Последњи пут ажурирано ( Thursday, 15 September 2016 )
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC