ПЕТ ДО 12 Штампај E-pošta
Wednesday, 31 August 2016

ПЕТ ДО 12

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) одржала је данас протест на Тргу Николе Пашића у Београду са кога је указала на проблеме у просвети и на неиспуњене обавезе Владе Србије из Споразума о решавању спорних питања у просвети који је потписан у априлу прошле године.

На протесту под називом "Пет до 12" који је замишљен као јавни претчас због чега је симболично трајао 45 минута истакнуто је да ће сутра у Србији школска година почети без штрајка.

 "Ако будемо чекали 12.05, овде више неће бити никога. Сви ће дићи руке од образовања, али ми то не желимо", рекла је на протесту председница УСПРС Јасна Јанковић.


Она је подсетила да су просветним радницима плате смањене за 10 одсто.

"Нешто нам вратише три одсто, остадоше дужни још седам одсто. Тек онда када то врате, онда ће бити повећање плата. Да се зна прво враћање, па повећање", навела је она.

Јасна Јанковић подсетила је да је просечна плата у просвети 39.000 динара и да је тренутно ниже од просека у Србији који износи 46.000 динара.

Она је навела да су се представници УСПРС борили за платне разреде, зато што верују у правду и поштење".

"Ово није крај. Почиње још једна школска година. Отворићемо и очи и уши...упозорићемо на сваки проблем. Ако треба следећи пут нећемо позвати само председнике синдикалних организација, позваћемо више људи, нећемо само стајати овде, шетаћемо. И нећемо држати часове од 35 минута нећемо их држати уопште. Дакле, државо уозбиљи се!", рекла је председница УСПРС.

Председница УСПРС је агенцији Бета рекла је да је са протеста упућена порука да држава није испунила оно на шта се обавезала у Споразуму о решавању спорних питања у просвети који је потписан у априлу прошле године.

"То је био један комплексан споразум који није испуњен. Шта смо ми могли да урадимо после силних мољења је да тужимо државу и то се тренутно налази у Апелационом суду. Молимо државу са овог места да озбиљно схвати све запослене у образовање", казала је Јасна Јанковић.

Она је оценила да само тако ова држава може да крене напред.

Окупљени су носили транспаренте "Да ли је овој земљи потребно образовање", "Понижени, преварени","Статус службеног лица наставницима", "Наши дјаци доносе златне медаље, где су награде за њих и за нас."

У Споразуму Влада Срије се обвезала да ће у току 2015. године запосленима у просвети исплатити награду утврдјену чланом ПКУ, као и да ће исплатити помоћ у висини до једне плате.

Просветарима је прошле године у децембру исплаћена једнократна помоћ у износу од 7.000 динара.

На данашњем скупу било је неколико стотина председника локалних синдикалних организација из Србије.

Извор: Бета
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC