ЗАШТО ГАСЕ ОБРАЗОВАЊЕ? Штампај E-pošta
Wednesday, 31 August 2016

Протест просветара: Зашто гасе образовање, ко учи нашу децу?

Просветни радници, пред сутрашњи протест „Јавни претчас у 5 до 12″ у Београду, указују на могућност новог штрајка, уколико у наредном периоду не буде помака у односу државе према образовању.

 Према речима председника Уније синдиката просветних радника Војводине (УСПРВ) Звонимира Јовића, главни разлог протеста пред сам почетак школске године јесте неиспуњавање обавеза које је Влада Србије преузела потписивањем Споразума о мирном решавању спорова, којим је прекинут штрајк из 2015. године.Споразумом је предвиђено побољшање положаја просветних радника, али годину и по дана од његовог потписивања просветари су подједнако незадовољни. Од предвиђених мера, донет је Закон о платним разредима у јавном сектору, који ће се примењивати од наредне године, али Јовић истиче да то не доноси конкретну промену положаја просветара.


„Срамотан је однос државе према просвети, у којој ради преко 75 одсто високообразованих особа. Разлози за протест јесте материјални положај наставника, али и генерални однос према образовном систему, којим се практично просвета гаси. Све је то почело раније, сада се само наставља. Фаворизовани су приватни факултети, а производе се ‘високообразовани’ грађани који не знају да раде свој посао. То је опасно, јер сте добили људе са квалификацијама без знања, а нисте постигли ништа осим бројке“, каже за наш портал Јовић.

Могућност „празних клупа“ у школама најавили су и Синдикат образовања Србије, Синдикат „Независност“ и Синдикат радника у просвети Србије, који су сагласни са тим да почну са штрајком уколико им до 20. септембра не буду исплаћене заостале зараде.

И док се у образовним круговима воде полемике о увођењу информатике и дуалног образовања, за Јовића постоји реална опасност од нестручног кадра.

„Говоримо о информатици или дуалном образовању, а питање је да ли смо обезбедили услове за све то. Опрема је застарела, а фабрике које би припремале ученике за рад – не раде. Са друге стране, просветни радници који су могли да побегну из земље, то су и урадили. Остају они који морају или који немају где. Дакле, сада имамо негативну, а не позитивну селекцију и ту се поставља питање ко то образује нашу децу?“, пита се Јовић.

Као решење за побољшање просветног система Јовић је истакао важност инсистирања на обавезама и правима деце, опремљености школа и материјалног положаја наставника. „Свесни смо да се ствари не мењају преко ноћи, да је за то потребно време, али је потребно и да се једном почне, а нажалост, ни тај почетак се још увек није десио“, закључује наш саговорник.

Протест „Јавни претчас у 5 до 12″ одржаће се на Тргу Николе Пашића у Београду од 11 часова.
 
Извор: 021
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC