Школске комбинације Штампај E-pošta
Saturday, 27 August 2016

Школске комбинације, спајање или раздвајање одељења

Стручно упутство о формирању одељења и начину финансирања у основним и средњим школама прописује већ годинама, кажу у Министарству просвете исти број ученика. У одељењу не би требало да буде више од 30 ученика, али може да их буде и 15. Уочи почетка нове школске године прибојавају се ученици хоће ли бити у истом или можда другом одељењу јер ће бити спајања, али и раздвајања разреда. 

Док поједине школе годинама имају проблем јер уписују мање ђака, Основна школа "Браћа Барух" може да се похвали вишком. Иако је пре пет година била на корак од затварања јер ју је похађало мање од 400 ђака, од првог септембра биће их стотинак више.

Директор ОШ "Браћа Барух" Драгомир Ивановић рекао је да је у последњих пет година дошло до знатног појачаног интересовања ученика за ову школу и знатног прилива ђака, што је омогућавало да се формирају сваке године по једно, два одељења.

"Ове године смо у ситуацији да формирамо и четири одељења. Наставници који имају 70, 80 посто сада ће имати сто посто радног времена", каже Ивановић.

Школе где је ђака мање, мораће да се навикну на нова правила, или нови простор. И ученици и наставници чекају одговор на питање да ли им предстоји прекомпоновање?

Снежана Марковић из Министарства просвете рекла је да за сада још нису добили извештаје од школа да ли ће бити неких драстичних померања, али је њихова процена да се то неће дешавати масовно, а ко зна да ли ће се десити уопште, зато што су школе већ четири године примењивале исто стручно упутство.

Сваког августа иста прича, сматрају у синдикату. Са недовољно јасном препоруком.

"Оно ка чему би требало да идемо, а то је да је ученика у одељењу буде све мање, а по нашој стратегији о развоју образовања, ми смо нажалост потпуно занемарили и у односу на прошлу годину потпуно се од тога удаљили. Дакле прошле године је вама за седам одељења било потребно 151 дете, ове године чак 181 дакле имамо разлику од 30 ученика који ће морати да буду у седам одељења", навела је Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника Србије

Правилник је јасан, кажу у Министарству. Једно одељење може имати највише 30 ђака. Уколико је број за један већи, ученици ће бити рапоређени у два одељења.

"Све школе које су редовно поштовале стручно упутство о формирању одељења ове године, неће имати проблем око прерасподеле, то би се хипотетички могло десити ако би се из неке школе исписало у једној години 20, 30 ученика из једног разреда, а ми то не знамо да се то десило", истакла је Марковићева.

Формирање мањих одељења, уз сагласност Министарства дозвољено је у вишенационалним срединама или у издвојеним одељењима где је немогуће да се окупи законски број ученика.
 
Извор: РТС
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC