ДИСЦИПЛИНСКИ ПОСТУПЦИ Штампај E-pošta
Tuesday, 23 August 2016

Инспекција кажњава чачанске просветаре

Против више од 120 професора средњих школа у Чачку просветна инспекција је, по налогу Министарства, покренула дисциплинске поступке због тога што су крајем прошле школске године одбили да на своје часове приме стручни надзор, односно одбили су екстерну евалуацију. Професори Економске школе, Гимназије и Машинско-саобраћајне могли би да остану и без посла, пошто су обуставили наставу у дану када је требало да у школу дођу контролори Министарства, што, по оцени инспекције, није у складу са Законом о штрајку.

Као најдрастичнија мера поступка јесте отказ, а нешто блаже је да би просветари могли да остану без две плате или да им се умањи 20 одсто од зараде током тромесечја.

Чачански професори сложни су да су, ипак, исправно поступили када су решили да се супротставе екстерној евалуацији. Владимир Аџић, председник Синдиката образовања Чачак наводи да је овај чин Министарства просвете “својеврсна одмазда” против просветних радника у Чачку због њиховог храброг држања током великог штрајка 2014. и 2015. године. Он подсећа да је екстерна евалуација одбијена по одлуци Главног одбора Уније синдиката просветних радника.

– На сваки начин ћемо заштитити своје колеге који су поштовали одлуку синдиката и који су устали против накарадне одлуке министарства. И даље ћемо стајати иза најбољих и најхрабријих и применићемо све синдикалне методе борбе – наглашава Аџић.

Директор Машинско-саобраћајне школе Срећко Албић каже да ће учинити све да просветни радници не буду драконски кажњени.

– Министарство просвете сматра да је ово удар на државу јер је државном органу ускраћена контрола, наводи Албић.

Извор: http://ozonpress.net/

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC