ДАЛЕКО ОД ПОВЕЋАЊА! Штампај E-pošta
Friday, 08 July 2016

Синдикат: Просвета је далеко од повећања плата, Вучићева изјава ВЕРБАЛНИ ПОМАК

Председица Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић изјавила је данас да је просвета далеко од повећања плата, али је оценила да у најави мандатара за састав нове владе Александра Вучића да ће плате у тој области бити повећане до краја године види “вербални помак у коме се просвета издваја и ставља на прво место”.

Вучић са ученицима и просветним радницима у Обреновцу пре два дана

– Просвета је далеко од повећања плата – рекла је Јасна Јанковић за портал Градски биро (Gradskibiro.rs)

Према њеним речима, у новембру 2014. године зараде запослених смањене су за десет одсто, што је за запослене у предшколским установама, основним, средњим школама и домовима ученика то било, у просеку, 4.400 динара.


– И тада, као и данас, далеко смо испод републичког просека. У децембру 2015. године враћено нам је четири процента на те умањене зараде, што је у просеку било око 1.200 динара, што је, практично, три одсто од наших провобитних зарада – рекла је Јасна Јанковић.

Она је оценила да је потребно још седам одсто да се зараде врате на ниво из 2014. године, када је, како је рекла, просвета била најслабије плаћена струка јавног сектора.

– Тек преко тога би уследило повећање. Враћање зарада, најављено из Владе Србије јесте нешто о чему се разговарало са Вучићем на нашем последњем састанку, непосредно након расписивања избора. На жалост, просвета је сиромашена деценијама, па је немогуће поправити јој положај у догледно време – рекао је Јанковићева.

Она је додала да у најави повећања зарада не види материјалну добит, јер ће она, сходно ситуацији у Србији, бити мала.

– Ипак, видим вербални помак у коме се просвета издваја и ставља на прво место, у односу на остале области које финансира држава – навела је Јанковићева.

Мандатар за састав нове Владе Србије Александар Вучић изјавио је 6. јула у Обреновцу да се улагањем у школе, улаже у будућност и да ће до краја године просветни радници имати већа примања.

Извор: Бета
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC