ИСХИТРЕНО Штампај E-pošta
Tuesday, 07 June 2016

ИСХИТРЕНО

Манојловић (УСПРС): Нисмо против увођења информатике у основне школе, али не треба радити исхитрено

Већина наставника техничког образовања изашла је из Радне групе за дефинисање измена наставних планова и програма из области технике, технологије и информатике у основним и средњим школама, јер нису желели да учествују у наметнутим решењима, изјавио је представник Уније синдиката просветних радника Србије у тој радној групи Горан Манојловић.

Он је за портал Градски биро (gradskibiro.rs) рекао да је хитност поступка и журба са којом се приступило овом важном послу код наставника, али и код многих других актера у образовању изазвала сумње.

“Поставља се питање зашто се тиме бави Министарство просвете у техничком мандату”, казао је он и додао да се нико не противи увођењу информатике у основне школе, али да то не треба радити на “брзину”.

Манојловић који је наставник техничког образовања у ОШ “Љубица Радосављевић Нада” у Зајечару наводи и да је нејасно зашто се изменама у наставним плановима техничког и информатичког образовања за основне школе бави помоћница министра просвете за средње образовање Снежана Марковић.


УСПРС сматра да су промене у плановима и програмима неопходне, али да је то веома озбиљан посао који се не ради исхитрено, нити преко ноћи.


Како се наводи на сајту Министарства просвете, Радна група је почела да ради 8. маја и у њој је по решењу било 90 чланова док је активно било око две трећине чланова радне групе.

У саставу радне групе били су наставници разредне наставе, наставници информатике и рачунарства, наставници техничког и информатичког образовања, професори факултета (Математика, ЕТФ, Електронски, ФОН, ТФ Зрењанин и ФТН Чачак), Завода за унапредјење образовања и васпитања (ЗУОВ) и други.

“Рад се одвијао на мудл-платформи Министарства (поставка литературе, обуке, дискусија), кроз видео-конференције и рад на дељеним документима у облаку”, наводи се на сајту Министарства.

Министарство је, између осталог предложило да се од 1. септембра у петом разреду уместо обавезног предмета Техничко и информатичко образовање и изборног Информатика и рачунарство, уведу обавезни предмети Техничко образовање и Информатика и рачунарство.

Предлог Министарства је и да се направи план прилагођавања тако да и ученици седмог разреда током седмог и осмог разреда похађају ове предмете на нов начин.

Генерација шестог разреда би следеће године прешла на тај прилагођени план док би генерација осмог разреда завршила основну школу по старом програму.

Извор: gradskibiro.rs
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC