ПОДРШКА ОБРАЗОВНОЈ РЕФОРМИ Штампај E-pošta
Friday, 03 June 2016

ПОДРШКА ОБРАЗОВНОЈ РЕФОРМИ

Подршка образовној реформи масовно је извела грађане на улице у Хрватској. У Србији, чини се, дебата о квалитету образовања још није премашила дебату о платама просветара. Ипак, синдикати просветних радника тврде да су их, осим новца, на улице изводили и лоши услови, застарели планови и програми, и то што надлежни образовању не придају значај који би требало да има. Шта су то Хрвати схватили и какве везе са тим има Европска унија?

Неколико десетина хиљада људи у Хрватској јуче је протестовало због квалитета образовања. Рекли су "не" школама које производе штребере и подржали креативније учење које ће децу натерати да размишљају, а не бубају.

 

И у Србији просветари сваке године штрајкују, али су мотиви другачији. Углавном зато што су незадовољни примањима, али, подсећају – на протестима су упозоравали и на друге лоше стране образовног система.


"Због услова у којима ми радимо, у којима се школују наша деца, прича је била и о плановим и програмима. У ово време 2013. године, ми апсолутно нисмо говорили о новцу", каже Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника Србије.

Обесмишљено је, кажу, и то што се не улаже у наставне планове и програме и што поједини уџбеници нису мењани од седамдесетих година. И то што није објашњено због чега је важно учити.

"Ако један ученик не види разлог због којег би много учио, па сутра много имао – онда сте ви као друштво у већем проблему него што је колико има новца један професор", истиче Јанковићева.

Да ли су Хрвати тај принцип бранили на улици? Уласком у ЕУ, грађани Хрватске добили су могућност и да се школују или раде у некој од земаља чланица. Зато су, сматра професорка Србијанка Турајлић, схватили да је боље да европске образовне услове створе код куће и тако задрже радну снагу.

"На тај начин се мени чини да су грађани Хрватске разумели да диплома није важна, већ оно што ти као носилац дипломе имате, знате, умете да радите", каже професорка ЕТФ-а у пензији Србијанка Турајлић.

У преговорима са ЕУ не постоји обавеза промене система образовања. Ипак, број оних који су јуче били на улицама у Хрватској показао је да значај бољег образовања тамо не схватају само просветни радници и синдикати, већ и грађани.
 
Извор: РТС
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC