МЕДАЉЕ ЗА ПРОГРАМЕРЕ Штампај E-pošta
Sunday, 20 July 2014

Три медаље за младе српске програмере

Четворица младих програмера из Србије освојила су три медаље на управо одржаној 26. Међународној информатицкој олимпијади у Тајпеју на Тајвану, саопштио је вођа екипе Србије Никола Милосављевић.
 

Српски програмери освојили су две сребрне и једну бронзану медаљу, а на овогодишњем такмичењу учествовало је 311 такмичара из 82 земље. 

Димитрије Ердељан, ученик гимназије “Јован Јовановић Змај” у Новом Саду и Марко Станковић, ученик гимназије “Светозар Марковић” у Нишу добили су сребрну медаљу. 

Иван Стошић, ученик гимназије “Светозар Марковић” у Нишу освојио је бронзану медаљу. 

Нашу земљу представљао је и Андреј Ивашковић, ученик Математичке гимназије у Београду, коме је, нажалост, недостајало свега пет поена до бронзане медаље, навео је Милосављевић у писаној изјави. 

Екипа Србије за ово такмичење одабрана је после низа такмичења које укључују квалификације, окружно такмичење, државно такмичење и Српску информатичку олимпијаду као завршни ступањ. 

У креирању и одабиру задатака за ова такмичења, одржавању система за аутоматско тестирање и у припремама ученика, сваке године активно учествује Државна комисија за такмичења из информатике - тим од 15-ак људи, углавном студената који су и сами бивши такмичари. 

Завршне припреме у трајању од седам дана одржане су у Истраживачкој станици Петница и финансирао га је Microsoft Development Center Serbia (MDCS). 

Трошкове пута на Међународну информатичку олимпијаду покрило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије. 

Извор: Б92

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC