ШЕСТ МЕДАЉА! Штампај E-pošta
Monday, 14 July 2014

Сабрали шест медаља за Србију

Велики успех наших средњошколаца на 55. међународној олимпијади из математике у Кејптауну. Злато Жарку Ранђеловићу, ученику гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша.

Из далеке Јужне Африке стижу лепе вести! Српски средњошколци освојили су шест медаља на 55. међународној математичкој олимпијади у Кејптауну, највећем такмичењу те врсте у свету. Најпоносније су Нишлије, јер је Жарко Ранђеловић, ученик гимназије „Светозар Марковић“, понео златну медаљу.

Његова школска другарица Анђела Шарковић освојила је сребро, као и ученици Математичке гимназије из Београда Душан Дробњак и Лука Вукелић. Бронзу из Јужне Африке доносе Иван Танасијевић и Максим Стокић, такође ученици београдске Математичке гимназије.

Такмичење је одржано од 3. до 13. јула, а учествовало је 560 средњошколаца из 101 државе. Иначе, Математичка олимпијада се одржава сваког јула у другој држави. Прва је одржана још 1959. године у Румунији уз учешће ђака из свега седам земаља.

Своје родитеље, школске другове и другарице, као и професоре, обоје су већ навикли на врхунске успехе и одличја. Тако је Жарко лане донео злато са Олимпијаде у Колумбији, док је Анђела златну медаљу освојила на математичким олимпијадама у Турској и Луксембургу.

- Да будемо искрени, надали смо се успеху! Можда не баш оваквом, али када смо видели задатке, знали смо да медаље неће изостати - рекли су нам у телефонском разговору Жарко и Анђела, нагласивши да једва чекају да се врате у свој Ниш. - Срећни смо пре свега због нас самих, али и због родитеља, школе, професора и наравно Србије коју смо достојно репрезентовали. Као репрезентација били смо уигран тим!

Извор: Вечерње новости

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC