Отвори мапу УСПРС

Школе УСПРС

Дистрибуција садржаја

Тренутно је 16 гостију на вези

Статистика посета

mod_vvisit_counterДанас1006
mod_vvisit_counterЈуче987
mod_vvisit_counterОве недеље1006
mod_vvisit_counterОвог месеца56730
mod_vvisit_counterУкупно4753732
 
 
ШТРАЈК Штампај E-pošta
Friday, 09 May 2014

Штрајк упозорења у школама 19. маја

Београд - Сва четири репрезентативна синдиката просветних радника организоваће 19. маја штрајк упозорења тако што наставници неће држати први час у преподневној и послеподневној смени. Синдикати траже да просвета буде изузета од најављеног смањења плата за 10 одсто у јавном сектору и да што пре буде донет закон о платним разредима, речено је на јучерашњој конференцији за новинаре, којој су присуствовали председници Синдиката образовања Србије, Уније синдиката просветних радника, ГСПРС „Независност“ и Синдиката радника у просвети Србије.

Бранислав Павловић, председник Синдиката образовања Србије, рекао је за Данас да сва четири репрезентативна синдиката окупљају 80 одсто, од укупно 103.000 запослених у основним и средњим школама и да нема разлога да штрајк упозорења не подрже и просветари који су чланови мањих синдиката. Он је додао да је најављени протест само почетак активности које ће синдикати предузети и да ће у наредној фази бити укључени и запослени у предшколским установама и у високом образовању.


Павловић је рекао да су синдикати одбили позив на појединачне разговоре са министром просвете Срђаном Вербићем и да ће са њим срести само ако представници свих репрезентативних синдиката буду присутни.

- Ефекат смањења плата у просвети би био само три милијарде динара на шестомесечном нивоу, а одржавање службених аутомобила кошта шест милијарди годишње. Већ 15.000 запослених је на минималцу, а у ту категорију је пасти још 5.000 ако се смање плате. Просечна плата у образовању је 43.000 динара, а ако се посматрају само основне и средње школе просек је још нижи - навео је Павловић, указујући да држава годишње губи 200 милијарди динара у сивој економији.

Председник Уније синдиката просветних радника Драган Матијевић пренео је министру просвете поруку својих колега да ће се „борити до краја за достојанство, не зато што су професори горди већ јер су васпитачи“. Он је рекао да половина од укупног броја високообразованих ради у просвети и здравству и оценио да је „власт почела обрачун са својом интелигенцијом“. Председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић је додао да су просветни радници спремни на све како би спречили најављено смањење плата.

А приватни сектор?

- На делу је хајка против јавног сектора да би се запослени приказали као нерадници, а нико се не бави приватним сектором у коме многи послодавци радницима уплаћују на рачун минималац, а остатак плате им дају на руке - казао је Бранислав Павловић.

Вербић: Оштри захтеви синдиката

Министар просвете Срђан Вербић изјавио је јуче да је још није разговарао са представницима синдиката просветних радника и да је сусрет са једним од њих предвиђен у петак.

- Важно је да се видимо што пре и имамо о чему да причамо. Захтеви синдиката су врло оштри. Нема дилеме да ће ти разговори бити тешки и напорни, али ми сем ових наставника немамо друге, они гурају систем напред - казао је Вербић.

Извор: Данас
Последњи пут ажурирано ( Friday, 09 May 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Четвртак од 1900 до 1930

Субота од 0800 до 0830

ТВ Коперникус I.

РАДНЕ ГРУПЕ ПО ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

СЛОБОДНА РАДНА МЕСТА

ЈЕДИНСТВЕНА ЛИСТА ТЕХНОЛОШКИХ ВИШКОВА

ЛИСТА РАДНИКА СА НЕПУНИМ РАДНИМ ВРЕМЕНОМ

МОЈА ПРАВА СУ?

ЗАХТЕВ ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ


УПУТСТВО БОДОВАЊЕ

УПУТСТВО
ПОСТУПАК УТВРЂИВАЊА ТЕХНОЛОШКОГ ВИШКА

ОДЛУКЕ КОМИСИЈЕ

ИЗВОР: МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ

 

 

 

УСПРС на facebook - у

ТАКСА ЗА ТУМАЧЕЊЕ ПКУ

КАЛЕНДАР РАДА 2016//2017

ОСНОВНЕ ШКОЛЕ


СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

ДОПИС МИНИСТРА

 

ЗАХТЕВ ДИРЕКТОРУ

НОВИ ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ

ПУБЛИКАЦИЈА ПОСЛОВИ

ЗАКОН О ОСНОВАМА

СИСТЕМА ОБРАЗОВАЊА

И ВАСПИТАЊА

ЗАКОН

О ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ

ЗАКОН

О СРЕДЊЕМ ОБРАЗОВАЊУ

ЗАКОН О УЧЕНИЧКОМ

И СТУДЕНТСКОМ СТАНДАРДУ

СТРУЧНО УПУТСТВО О ФОРМИРАЊУ ОДЕЉЕЊА

 

ШКОЛСКА 2014/2015

СТРУЧНО УПУТСТВО О ФОРМИРАЊУ ОДЕЉЕЊА

ШКОЛСКА 2013/2014

ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC