Петница обележила 3000. семинар Штампај E-pošta
Thursday, 03 April 2014

Петница обележила 3000. семинар

Данас је Истраживачка станица Петница, са великим бројем пријатеља и гостију из академске заједнице, свечано обележила 3000. реализовани семинар.

Представници Српске академије наука и уметности, бројних факултета и института, успешних компанија, дипломатског кора, УНЕСКО, заједно са мноштвом некадашњих и садашњих полазника петничких програма учинили су да све лабораторије, учионице, библиотека, и сваки радни кутак буду испуњени до последњег места, током ове несвакидашње прославе.

Церемонијални део је кратко трајао, али је радни део са обиласком кабинета и лабораторија, заједно са разговором са актуелним полазницима трајао много дуже. И свима је било лепо. Ентузијазам и позитивна енергија су преплавили све окупљене.

„Лепо је када можете да се похвалите оваквим бројем реализованих активности. Због тога смо и одлучили да обележимо округао број семинара, уместо јубиларне годишњице. Године свакако пролазе, али то није увек гаранција да се и успешно ради. Мислим да бројем од 3000 одржаних семинара и кампова сви можемо бити задовољни.“ – рекао је на почетку свечаности академик др Марко Анђелковић, председни Савета Истраживачке станице.

Кроз ових 3.000 семинара, курсева и обука, у 32 година постојања и рада ове престижне европске институције за рад са талентима прошло је преко 50.000 полазника. Међу овим програмима нису само редовни програми за ученике основних и средњи школа, него и стручни семинари за студенте, али и обуке за наставнике.

Како је прича о 3000 семинара и десетине хиљада некадашњих полазника уједно и прича о историји Истраживачке станице, овај јубилеј је искоришћен и за отварање новог Петничког музеја. У њему је представљено оно што је Истраживачка станица некада била, и шта је она данас. Музеј садржи експонате који представљају географију, археологију, флору и фауну овог краја, а посетиоци могу да се на атрактиван начин упознају и са тиме како функционишу одређени природни феномени и закони.

„Отварањем Петничког музеја све стручне екскурзије и посетиоци Петнице, као и учесници програма, имаће прилике да се упознају са радом ове институције, да науче много тога о науци на занимљив начин, али и да се упознају са природом и историјом овог дела наше земље.“ – рекао је отварајући Петнички музеј, директор Петнице Вигор Мајић.

Окупљени гости су имали прилику да у радном делу дана разговарају са садашњим учесницима програма, да дискутују о њиховим интересовањима и размишљањима. Зрелост дискусије и теме којих су се учесници дотицали је потврдила посебност оних који у Петницу долазе. За садашње средњошколце прилика да у разговору проведу са некадашњим учесницима Петничких програма, а сада успешним научницима и пословним људима, била је додатан подстрек за даљи рад на себи и лично усавршавање.

„Истраживачка станица Петница посебна је установа која организује програме додатне наставе за ученике основних и средњих школа у различитим научним областима. Програми су курсног и вежбовног карактера и намењени су ученицима који су веома заинтересовани за науку и поседују квалитетно преџнање и склоност за самостални рад.“ – закључио је на крају свечаности поводом обележавања реализације 3000. семинара др Јован Радуновић, професор Електротехничког факултета и председник Управног одбора Петнице.

Извор: Б92

Последњи пут ажурирано ( Thursday, 03 April 2014 )
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC