У БОРБИ ЗА БЕЗБЕДАН ИНТЕРНЕТ Штампај E-pošta
Sunday, 23 March 2014

Ученици Прве нишке гимназије у борби за безбедан интернет

На републичко такмичење „Сајт за безбедан интернет“, пласирала су се 3 ученика Прве нишке гимназије Стеван Сремац. Њихови блогови оцењени су као најбољи на окружном такмичењу, а како би на републичком били успешнији допринеће број прегледа, коментара и лајкова њихових сајтова.

Зашто су се пријавили на ово такмичење и зашто осећају одговорност да помажу вршњацима да безбедно користе интернет, за портал City радија говорили су награђени гимназијалци.

Стефан Јовановић, III-2, освојио је прво место на окружном такмичењу „Сајт за безбедан интернет“.

„Први део такмичења подразумевао је полагање теста а други део представљао је оцењивање наших сајтова. Циљ тих сајтова је да се промовише безбедност на интернету. Наш задатак је да путем тих сајтова дамо савете деци како да безбедно користе интернет и заштите се од опасности које им прете на интернету. Поред текстова о томе, ја сам направио један видео снимак о електронском насиљу, односно о ономе што би се могло догодити на интернету, али и електронским уређајима, мобилним телефонима, компијутерима. Један од бројних савета је да деца пазе где остављају своје личне податке и фотографије“, каже Стефан.

Поред Стефана на републичко такмичење „Сајт за безбедан интернет“ из Прве нишке гимназије Стеван Сремац пласирале су се и Даница Вукотић, IV-4, и Јована Илић,III-2,

Даница Вукотић, први пут учествује на такмичењу ове врсте, али је веома задовољна, нарочито јер планира да упише факултет на коме ће се бавити информационим технологијама.

„Свако од нас изнео је своје виђење безбедности на интернету. Сви смо писали текстове на исту тему, али су они различити, а разлика је и у дизајну. Један од мојих савета би био да деца пазе са ким ступају у комуникацију путем интернета и да не уговарају састанке, или одлазе сами на упознавање са особама са којима су се повезали путем интернета. Увек постоји опасност да на тај начин деца постану жртве насиља, киднаповања и сличног. Деца тога нису свесна, а ни многи старији, јер често размишљамо ма то се нама не може десити. Ми смо покушали да им укажемо да, нажалост, и нама може да се деси и да им укажемо на мере којима би се ти ризици спречили“, рекла је Даница Вукотић.
ЈованаЈована

Јована Илић, III-2, каже да је такмичење привукло зато што је требало да покажу и то колико су креативни.

„Није ово сува информатика и суви тестови, веће је требало показати креативност. Ја сам језички смер и писање ми добро иде, а кроз часове информатике смо стекли неко искуство и о дизајну, а мене је то највише привукло. Својим причама хтела сам да се приближим вршњацима и да укажем на то шта се све дешава а да ми понекад тога нисмо ни свесни и можемо упасти у замку интернета. Један од мојих савета би био да деца обрате пажњу на то са ким причају преко интернета, да буду обазриви са странцима који, често се дешава, покушавају да им се приближе, а може се десити да после буду на неки начин повређени, да дође до појаве неког вида насиља, попут дечје порнографије“, рекла је Јована Илић.

Осим што је тестирање доносило велики проценат за пролаз даље, на окружном такмичењу се оцењивала и креативност и посвећеност теми и проблемима којима се бави Сајт за безбедан интернет.

Очигледно је да је ово троје гимназијалаца оставило јак утисак озбиљно и одговорно прилазећи теми која је веома актуелна и важна. Да би се што боље пласирали на следећем нивоу такмичења помоћи ће број прегледа, коментара и лајкова њихових сајтова. Зато вас позивамо да их посетите.

Извор: City радио

Последњи пут ажурирано ( Sunday, 23 March 2014 )
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC