180 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА Штампај E-pošta
Tuesday, 11 February 2014
Прва крагујевачка гимназија, свечано је обележила 180 година постојања
 
Хатишерифом из 1830. године, Србима је дозвољено да сами установљавају школе, болнице, штампарије и пошту. Исте године, на настојање Вука С. Караџића и Димитрија Исаиловића у Београду почиње са радом "Верховна" или Виша школа, коју ду, две године, похађали и кнежеви синови Милан и Михаило. Када се Димитрије Исаиловић, 1833. године са Типографијом преселио у Крагујевац, кнез је наредио да и ђаци крену за наставником. Тако је Велика школа у престоници Србије почела са радом у новембру 1833. године, са 34 ученика и једним професором. Две године касније, 1835. године, школа је званично названа Гимназија...

Прва крагујевачка гимназија је најстарија гимназија у Србији јужно од Саве и Дунава.

Циљ Прве крагујевачке гимназије је образовење ђака на свим нивоима и у свим областима, тако им омогућивши да буду интелектуални темељ сутрашњице.

Рад школе је заснован на принципима високо образованог и цењеног кадра професора, као и на веома учтивом кадру помоћних радника.
 
Школа посебних знаменитости поседује: јако добро опремљену библиотеку, свечану салу и спомен учионицу на жртве стрељања 21. октобра 1941.
 
Дипломом Прве крагујевачке гимназије поносиле су се и поносе се многе личности заслужне за културни и друштвени напредак Србије, а слике неких од њих можете видети у холу Гимназије.
 
Извор: ТВ Крагујевац
Последњи пут ажурирано ( Tuesday, 11 February 2014 )
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC