НАСТАВАК РАЗГОВОРА СА МИНИСТРОМ Штампај E-pošta
Monday, 04 November 2013
НАСТАВАК РАЗГОВОРА СА МИНИСТРОМ

Данас је трочлана делегација Уније синдиката просветних радника Србије, позвана код министра просвете Томислава Јовановића. Наши представници били су: Драган Матијевић, председник УСПРС - а, Владимир Аџић, руководилац Ресора за финансије и Јасна Јанковић, руководилац Ресора за образовање.

Ево кратког осврта на најважније теме разговора који је трајао више од 60 минута. Пре свега, то су коефицијенти запослених у просвети. Унијин предлог о промени коефицијената, усвојен је и ушао је у предлог ресорног министарства, али пара за повећање зарада у 2014. години, нема. „Србија је пред банкротом, а да би се то спречило, треба сви да штедимо и стрпимо се до 2015. године“, рекао је министар. Планирана су два повећања плата у јавном сектору и то 0.5 % на априлску зараду и 1% на октобарску. Као и до сада, за наше зараде није задужен министар просвете, него министар финансија.

Следиле су теме око којих бисмо могли да очекујемо подршку Томислава Јовановића и које јесу његова ингеренција. Пре свега добили смо уверавања да се увођење нових људи у систем мора зауставити, док се не нађе решење за оне који су остали без дела норме. Министар је рекао да ће „инсистирати да се искористе унутрашње резерве“, а тек онда примају нови људи. Чак нам је и показао више од 20 молби за нова радна места, која није одобрио.

Оно о чему смо разговарали приликом првог сусрета и што смо истакли као велики проблем јесте и данас заузело важно место у нашем разговору, а то је самовоља директора и њихово кршење закона на сваком кораку. Посебно је застрашујуће што је створена спрега између директора, начелника Школских управа и инспекцијских служби, па сваки покушај да се било шта промени, немогућа је мисија. Министар нам је дао реч да ће нас подржати у напорима да се сви који крше закон, санкционишу и тим поводом затражио наше спискове лоших директорских пракси. Овом приликом апелујемо на све који прате УСПРС и стало им је до истине, да нам јаве где су директори, деспоти кршили закон. Ми смо већ објавили податке до којих смо дошли, али верујемо да то није коначно стање ствари.

Разговарало се и о актуелном проблему мале матуре. Инсистирали смо да се у што краћем року прецизира све везано за предстојећи испит. Доследно спровођење неопходно је, ако не желимо да нам се понови јун 2013. Као крајњи рок да сви детаљи буду познати, свакако је крај првог полугодишта.

Отворена су и питања екскурзија, издавања уџбеника, школских кухиња ... што само показује са каквим проблемима се свакодневно суочавамо.

Данас није било речи о финансирању по ученику, али је министар потрврдио долазак у Аранђеловац на наш семинар који ће се бавити овом темом.
 
ИНФО УСПРС
Komentari (26)Add Comment
...
napisao Marko, 04 November, 2013
Nikada nema novca uvek je kriza,zasto onda svima u javnom sektoru nisu iste plate.Kako nas samo lazu a sindikat sta on radi.Posto nema novca neka prosveti kao policiji daju pomoc od 10000 dinara mesecno
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +26
...
napisao Milovan, 04 November, 2013
Nemoguće da nam neće povećati koeficijente......
a ja se baš ponadao da će sa novim ministrom ići sve glatko.
A šta je Unija rekla na sve to, jel usledilo izvinjenje ministru.
NESPOSOBNI SMO BRE.
Izvinite dođe mi da vičem.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +13
...
napisao mima, 04 November, 2013
Samo ja da pitam jednu glupu stvar.Recimo, u vezi sa ovim zaposljavanjem tj.nezasposljavanjem novih radnika.Sta jedna uceiteljica sa 26 godina da radi, ako vec sistemu nije potrebna i ne moze da se zaposli.Misli li mozda neko o tome ili cu raditi do smrti zamenjujuci druge.Osecam se prilicno tuzno, a onda ovaj apel da se nikada valjda osobe poput mene ne zaposle.Hvala vam na tome.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +6
...
napisao ДАНИЦА, 05 November, 2013
Сви штедимо - али на платама просветних и других радника. МПН не штеди на милионима евра за кофинансирање пројеката - нисмо глупи да не знамо да пројекти нису чисте донације!
Директоре нико неће да дира и опомиње - ако су деспоти у својим школама - то значи да успевају да држе под контролом просветну рају.
Корупција је раширила крила као "оро" али се жмури јер би чачкањем у ресор просвете пукла коалиција. Шта ли ради летос именовани председник Одбора Марио Спасић? Изгледа седи и ћути у клупи и чека да се чује Звонко Спасић!
Министар се може (пр)оценити на први поглед, ако не рачунамо у препознавање и то што се зна ко га је предложио и поставио. Зашто онда уопште нешто очекујете од њега? Брига о нама препуштена је нама, давно је рекао Душко Радовић. Овакво преговарање почива на нашој несигурности и кукавичлуку. Колико смеју да се кураже пред њим представници нашег синдиката кад не могу да скупе ни сто људи за протестни скуп! Ако је штрајк, народ се размили по кафићима или оде да завршава своје послове. Сви чекају да их притисне лична, а не заједничка мука!
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +10
...
napisao Marija, 05 November, 2013
Jos jedan dokaz da sindikati ne rade nista osim sto pricaju prazne price, naplacuju clanarinu i zamajavaju clanstvo. Sramota.
Naravno, ovaj komentar verovatno administrator nece objeviti.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +20
...
napisao Optimista u ostavci, 05 November, 2013
Slažem se ja da je vreme teško, ali kakve veze ima to sa koeficijentima. Ako se koeficijenti izjednače, težina situacije će se rasporediti ravnomernije. Nije fer da samo mi nosimo teret krize i da samo mi treba da se strpimo. To svakako ne treba više prihvatati kao izgovor.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +17
...
napisao nastavnik, 05 November, 2013
nema para a ima para da neko sa srednjom strucnom skolom ima vecu platu u javnim sluzbama nego nastavnik u skoli. E moji sindikalci
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +21
...
napisao mare, 05 November, 2013
Sve mi se cini da unija postaje Jovanovicu ono sto je Pavlovicev sindikat bio Obradovicu.Jos i saradnja i hvalospevi o njemu da bi dosao na seminar,plus zajednicke nazovi akcije sa samostalnim,unapred minirane.Rukovodstvo da napravi zaokret i da se ,vrati politici one stare izvorne unije ,da bar zadrzimo samopostovanje.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +14
...
napisao ANA, 05 November, 2013
Kako ste razgovarali o maloj maturi? Ostavilii ste im da smisle kako ce on aizgledati do karaja prvog polugodista?!
Pa kada mislite da se ucenici spreme za maturu. Govori se o testu slicnom PISA testovima. Da le je neko razmisljao o tome na koji nacin su deca ucila do osmog razreda. Da li programu obrazovanja postoji mesto za primenu stecenog znanja. Mislim da ne. Program se sastoji od neprekidnog bubanja miliona cinjenica gde je nemoguce odvojiti bitno od nebitnog.A o primeni znanja da i ne govorimo jer za to nije ostavljeno ni mesta ni vremena u sadasnjem skolskom programu.
I onda se cudimo zasto nasa deca pokazuju lose rezultate i mali nivo znanja. A nakon svega mala matura sa testovima iz posteg obrazovanja.
Kako mozemo da verujemo da taj ko pravi testove zna sta je opste obrazovanje odnosno sta on licno pod tim pojmom podrazumeva.
Gospodo iz sindikata pobrinite se malo i o tome.
Ne dozvolimo da se vise eksperimentise sa decom. Naucite ih nesto u toj skoli pa im onda dajte kakve hocete testove.
Orocite ministarstvo da odmah kaze kako ce izgledati matura ili da vrati na staro a neka za neku drugu generaciju smisle nesto novo.
Jer ako se u skolama radi na pravi nacin sa decom i postigne cilj onda ima smisla i da se razgovara o platama.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +3
...
napisao ???, 05 November, 2013
A što ga ne pitaste za ono njegovo tumačenje zakona o radnicima sa nepunom normom???
Pa, veći su problem ovi radnici nego tehnološki viškovi!!!
Po Unijinoj računici njih ima oko 30 000, a tehnoloških viškova ni hiljadu.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +4
...
napisao biljana somodja, 05 November, 2013
A sta se desilo sa problemom novac umesto bus plusa? Zasto je to tako lako zaboravljeno i zataskano? Da li je to samo moj preblem ili nas ima jos?
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +8
...
napisao SIlvester, 05 November, 2013
Srbija je pred bankrotom, milijarde evra pokradene, milioni se razbacuju na sve strane, a lopovi i paraziti uživaju na slobodi... i para nema, al' samo za raju.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +15
...
napisao Jovan, Batocina, 05 November, 2013
Prvo su nam uveli predavace Gradjanskog i Veronauke, pa izborne gluposti pa sada fakultativne jezike a na kraju kazu PA VAS JE VISAK, daj to finansiranje po uceniku da ispeglamo nase greske... A skole pune bahatih direktora, nesposobnih Pavlovica ili nezavisnih ili... I na kraju kad nam dodje roditelj koji je shvatio da mu dete ide u skolu i to u 7. razred i kad pocne da galami i trazi sva prava ovog sveta... A mi pogureni, istroseni, ojadjeni, prevareni pokusavamo da kazemo pa nije tako, da nismo mi krivi.... Kolege drage budite se, ustajte, borite se ako se prepoznajete...
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +5
...
napisao Minja, 05 November, 2013
Trla baba lan. Lipsi jarce do zelene trave!
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +0
...
napisao Igor, 05 November, 2013
Pa hvala Bogu da treba da se "insistira da se iskoriste unutrašnje rezerve", neko treba penziju da doceka sa nepunim radnim vremenom a neko, pri tom se dobro zna ko, odmah na 100% i to pravo u centru grada. Kao što se to radi u Kraljevu. Pojedini nastavnici fizičkog vaspitanja GODINAMA rade sa nepunim radnim vremenom, a na upražnjena radna mesta, po raspoređenim tehnološkim viškovima se zapošljavju novi ljudi. Jel se to zove RACIONALIZACIJA, kao u slučaju koeficijenata?!
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +3
...
napisao ДАНИЦА, 06 November, 2013
Треба питати министра ово, треба му саопштити оно, поставити му услов, орочити...
Претходног министра нико ништа није приупитао где одоше онолике паре и шта би са толиким интелектуалним услугама које је платио - ко се толико опаметио!
Зар је њега вредело питати када појма није имао ни о чему сем о трошењу милиона евра. Мислите да овај чикица зна нешто о основцима - делује да је прегурао и унучад тог узраста. Нисам овлашћени бранилац наших представника, али се питам да ли човеку мора да запне реч у грлу кад се нађе пред оваквим министром који је са друге планете у односу на потребе образовног система...
Шта он може да каже о тесту за матуру када се за то питају они трутови из једног и другог Завода ЗУОВ је упропастио наставне планове и програме, ЗВКОВ прави стандарде и тестове. Министар само аминује свима осим нама - ми смо извршиоци залудног посла који су нам наметнули чиновници без наставне праксе.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +2
...
napisao Vladan Božović, 06 November, 2013
Za Biljanu Somođu, ima nas još, nije samo vaš problem nego i moj. Onu listu za bus minus nikad nisam potpisao iz protesta. Na posao se vozim svojim kolim, kupujući benzin(plin) od svoje bedne plate, ali zato lekari, sudije, policajci i ostala povlašćena klasa dobija nadoknadu za prevoz i vozikaju se od te nadoknade.....šta drugo reći o našim sindikatima.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +4
...
napisao Prometej, 06 November, 2013
Ne zna se nista o maloj maturi, o ekskurzijama, o finansiranju po uceniku....Hej, bre, u kojoj mi rupi od Stradije zivimo. Iako to dugo nisam prihvatao kao skriveni motiv, zaista sam sve uvereniji da se haos i degradiranje prosvete namerno odvija. Mi to nemo posmatramo sakriveni iza sebicnih i uskogudih sindikalnih interesa, umesto da se napravi zajednicki front svih relevantnih sindikata, bar dok se ti elemntarni problemi ne rese...
Za prosvetu nikada nema novca, uvek je kriza, uvek su reforme, uvek je neki izgovor. Podseticu da se nijedan problem nije resio, nijedan predlog sindikata i zaposlenih nije prihvacen, ljudi u skolstvu se ignorisu, ne pitaju se ni za sta, a mnogi problemi nisu samo finansijske prirode, nego je stvar samo dobre volje MP. Ministar namerno nastavlja stopama druga Zarka, favorizuje 2 sindikata, poziva ih na razgovor, caska, mlati praznu slamu stvarajuci razdor i zlu krv medju sindikatima. U toj konstelaciji odnosa, njemu je olaksan posao. Dakle, doticni je brzo izucio demagoski i udbaski zanat.
Mislim da je trenutna situacija zrelija za pobunu i strajk nego 2011. godine!
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +6
...
napisao Игор, 06 November, 2013
Да ли ће и ово министрово обећање бити обавезујућа одлука за Шклоске управе и просветне инспекторе, „Инсистирати да се искористе унутрашње резерве“, на коју ће се позивати приликом одговора на опаске поводом пријема нових радника у просвети, мимо оних који годинама раде са непуном нормом, као што су се позивали на оно тумачење које је потписао министар?!
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +1
...
napisao гром, 06 November, 2013
А 'есте с њега пили кафућино!?
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +3
...
napisao Жана, 06 November, 2013
Није важно што се стално мењају министри када су Тмушић и Богољуб Лазаревић вечни као и Лазовић и море корумпираних просветних инспектора који директоре ословљавају надимком.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +3
...
napisao KING, 06 November, 2013
Drage kolege.Mi smo na osnovu razgovora ministra i sindikalaca propali skroz.!!1Samo da se vratimo malo unazad....secate se Z.Obradovica....E GOSPODO!!!Trebali smo djubre da najurimo ODAVNO.Zasto1Zato sto je doticni unazadio,prevario,namagarcio i srozo ugled prosvete kako materijalno tako i profesionalno1Mi sa ovim platama nemamo sta da trazimo u zivotu....na osnovu primanja mi smo katastofalno losi...Visoko obrazovani sa jako stresnim poslom svaki dan111Zapitajte se malo....kolege koje su pred penzijom kako izgledaju....a nas izgled i zdravlje za 20-30 god....Zivot je jedan a nama pricaju vec GODINAMA da se strpimo111 DOKLE111 Uvesti pod hitno platne razrede pa nek delimo svi istu sudbinu a ne samo prazna prica.Dajte napad pod hitno vec sada na sastanku povodom placanja po uceniku1NEMA MILOSTI. N A P A D111SVI SREDSTVIMA1NEMA VISE PRASTANJA.TUZNI SMO,PONIZENI I BESNI.....CEKAMO VAS ZNAK SINDIKALCI111Strpljenje jos 2014 kaze ministar,E NEMAMO VISE STRPLJENJA.DOSTA JE BILO...ILI SKIDAJ SVIMA ILI SVI ISTO SA VISOKIM OBRAZOVANJEM.Pozdrav svima.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +9
...
napisao биљана, 06 November, 2013
Живо ме занима да ли је министар упознат колико просветних радника од прошле године не ради(проглашени су технолошким вишковима, а жене имају један услов за пензију), а већ другу годину примају редовну плату и чекају да добију отпремнине? Ако им је плата 45000*15 месеци до сада=675000динара. Колико је таквих просветних радника и Србији? Ето где нам иду паре.
Да ли је министар упознат и са незаконитим радњама директора од раније. Ми имамо веома "кратку памет" све брзо заборавимо.
Треба под хитно тражити да се промени закон и да директори не могу да директорују више од једног мандата. Нека се мало "муче"и други.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +4
...
napisao Borac, 07 November, 2013
Pitati ministra koja je njegova uloga ako ne može da smeni direktora škole. Za koji rad dobija platu! Ne mogu da verujem da su zakon napravili po meri direktora koga postavlja i ,skida, Školski odbor.Prijem novih radnika u našoj školi traje već tri godine( sa i bez konkursa). Inspekcija i školska uprava ĆUTE! Pitajte Ministra šta sa ovim problemom raditi i kako se izboriti. smilies/angry.gif smilies/angry.gif smilies/angry.gif
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +0
...
napisao desperado, 07 November, 2013
Mislim da je ovaj ministar osveta Miće Jovanovića. Nije vam valjao moj divni Žare, iz bogate ponude rinfuza, evo vam još gori, da vidite šta će vas snaći kada se niste divili 'nakoj ljepoti.
Još jedan sam koga muči bus plus, ali sindikate to ne muči. Unija se bori za srednje škole (obzirom da im kadar i radi u tim školama) i uglavnom ulaže ureklamu, jer su im puna usta akcije, a rezultata nigde. Sklon sam sve više da poverujem u jedan od komentara objavljenih pre nekoliko postova da će Unija ovom ministru biti isto što i Pavlović predhodnom.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +1
...
napisao миљан, 07 November, 2013
Одговор на критике о бус плусу.Троје наших колега је у своје име и у име УСШБа покренуо тужбу против града још пре више од годину дана.Како нам судови функционишу начекаћемо се коначне пресуде,али на то немамо утицаја.Што се тиче министара, ми а ни ви их бирали нисмо.Овај нас барем када позива на састанак не доводи у ситуацију да поред наших представника седи и неко ко ни себе не представља.Добро је познато и МП да је проблематична репрезентативност осталих синдиката а о њиховом познавању проблематике у просвети излишно је и расправљати.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
smanji | povećaj

busy
Последњи пут ажурирано ( Tuesday, 05 November 2013 )
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC