НАСТАВАК РАЗГОВОРА СА МИНИСТРОМ Штампај E-pošta
Monday, 04 November 2013
НАСТАВАК РАЗГОВОРА СА МИНИСТРОМ

Данас је трочлана делегација Уније синдиката просветних радника Србије, позвана код министра просвете Томислава Јовановића. Наши представници били су: Драган Матијевић, председник УСПРС - а, Владимир Аџић, руководилац Ресора за финансије и Јасна Јанковић, руководилац Ресора за образовање.

Ево кратког осврта на најважније теме разговора који је трајао више од 60 минута. Пре свега, то су коефицијенти запослених у просвети. Унијин предлог о промени коефицијената, усвојен је и ушао је у предлог ресорног министарства, али пара за повећање зарада у 2014. години, нема. „Србија је пред банкротом, а да би се то спречило, треба сви да штедимо и стрпимо се до 2015. године“, рекао је министар. Планирана су два повећања плата у јавном сектору и то 0.5 % на априлску зараду и 1% на октобарску. Као и до сада, за наше зараде није задужен министар просвете, него министар финансија.

Следиле су теме око којих бисмо могли да очекујемо подршку Томислава Јовановића и које јесу његова ингеренција. Пре свега добили смо уверавања да се увођење нових људи у систем мора зауставити, док се не нађе решење за оне који су остали без дела норме. Министар је рекао да ће „инсистирати да се искористе унутрашње резерве“, а тек онда примају нови људи. Чак нам је и показао више од 20 молби за нова радна места, која није одобрио.

Оно о чему смо разговарали приликом првог сусрета и што смо истакли као велики проблем јесте и данас заузело важно место у нашем разговору, а то је самовоља директора и њихово кршење закона на сваком кораку. Посебно је застрашујуће што је створена спрега између директора, начелника Школских управа и инспекцијских служби, па сваки покушај да се било шта промени, немогућа је мисија. Министар нам је дао реч да ће нас подржати у напорима да се сви који крше закон, санкционишу и тим поводом затражио наше спискове лоших директорских пракси. Овом приликом апелујемо на све који прате УСПРС и стало им је до истине, да нам јаве где су директори, деспоти кршили закон. Ми смо већ објавили податке до којих смо дошли, али верујемо да то није коначно стање ствари.

Разговарало се и о актуелном проблему мале матуре. Инсистирали смо да се у што краћем року прецизира све везано за предстојећи испит. Доследно спровођење неопходно је, ако не желимо да нам се понови јун 2013. Као крајњи рок да сви детаљи буду познати, свакако је крај првог полугодишта.

Отворена су и питања екскурзија, издавања уџбеника, школских кухиња ... што само показује са каквим проблемима се свакодневно суочавамо.

Данас није било речи о финансирању по ученику, али је министар потрврдио долазак у Аранђеловац на наш семинар који ће се бавити овом темом.
 
ИНФО УСПРС
Последњи пут ажурирано ( Tuesday, 05 November 2013 )
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC