Тројка за школе Штампај E-pošta
Wednesday, 06 February 2013
Тројка за школе

Комисије министарства просвете до сада оцениле око 130 основних и средњих школа. Најчешћа оцена тројка, тек неколицина добила четворку, што је идеал
 
Пале су и прве јединице! У вредновању школа, које је почело прошле године, најслабију оцену добиле су, засад, основне школе ”Јован Поповић” из Суска код Беочина и ”Вук Караџић” из Тутина. Од око 130 до сада прегледаних школа, већина је добила тројку.

Према до сада прикупљеним подацима, четворком, иначе највишом оценом, могу да се похвале ОШ ”Карађорђе” из Београда, Угоститељско-туристичка школа у Врњачкој Бањи и Пољопривредна школа са домом ученика у Ваљеву.

Према речима Илије Пешића, директора школе из Суска, критеријуми за школе постављени су високо и тешко их је испунити. Ипак, испунили су један који их је можда и коштао непрелазне оцене. Наиме, они негују необичну традицију. Сваки ђак првак на почетку школске године учитељу у украшеној корпи донесе живог петла. У школи објашњавају да се такав обичај негује како би деца била вредна попут петла, ранораниоци, гласни, а једног дана и газде у свом дворишту.

- Јесте да смо добили јединицу, али задовољни смо што смо за кратко време успели да испунимо 30 одсто стандарда који су успостављени пре годину дана - каже Пешић. - Комисија нам је највише замерки нашла у оцењивању и подршци ученицима, а ни грејање нам није најбоље.

Да је јединицом оцењена и школа у Тутину, потврдио нам је Жарко Милосављевић, начелник Школске управе Рашког округа. Остале у овом округу су, каже, боље прошле, а Угоститељска је добила чак четворку.

ОЦЕНА ИЗ СЕДАМ ОБЛАСТИ Школе које су до сада обишле комисије тек су мали део, јер до 2018. године проверу треба да прође свих око 1.800 основних и средњих школа у Србији, али и вртићи и домови ученика. Оцењује се седам кључних области, 30 стандарда и 158 показатеља.

У три банатска округа оцена је у просеку - тројка. Према речима Станише Бањанина, начелника школске управе у Зрењанину, није било ниједне ни најбоље ни најслабије оцене.

- Четворка је идеал и ако строго примењујемо све критеријуме тешко да нека школа добије праву четворку - сматра Бањанин. - Нико не треба да се плаши, па ни наставници ако добију јединицу, јер неће трпети никакву казну, већ ће им само бити указано шта треба да промене.

План је да се годишње прегледа око 400 школа. Како објашњава Гордана Цветковић, начелник Школске управе Београда, контрола сваке школе је обиман посао и прво се анализира документација, постигнућа на завршном испиту, а онда, најављено, у договору са управом, школа се посећује. Саветници контролишу бар 40 одсто наставе, разговарају са ученицима и њиховим родитељима. На основу свега тога се даје коначна оцена.
 
Извор: Вечерње новости

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC