Alarmantno istraživanje u Kragujevcu Штампај E-pošta
Monday, 13 October 2008

Svaki peti maturant probao marihuana

Svaki peti maturant u Kragujevcu probao je marihuanu, pokazuju analize Instituta za zaštitu zdravlja. Ova droga, koja stvara trajnu zavisnost, najzastupljenija je, kako tvrde u policiji, u centru Šumadije. Većina srednjoškolaca koji počnu sa pušenjem marihuane kasnije prelaze na teže droge, uglavnom heroin. Najmlađi narkoman registrovan u kragujevačkoj policiji ima samo 14 godina i učenik je osnovne škole.

Jedan paket marihuane od koga mogu da se naprave dve cigarete u Kragujevcu košta 500 dinara, i može da se kupi svuda.
U kragujevačkoj policiji registrovano je 1.500 narkomana, koji se uglavnom bave i prodajom narkotika. Svake godine ovaj broj se povećava, a raspon starosnog doba je od 16 do 50 godina.
- Najmlađi narkoman registrovan u policiji ima 14 godina i učenik je osnovne škole. Najstariji, koji koristi heroin, ima 56 godina i radi kao taksista. Većina ulazi u svet narkomanije preko marihuane koja se u glavnom gaji u Kragujevcu i okolnim selima. Nalazili smo zasade indijske konoplje uglavnom na zapuštenim njivama, u raskrčenim šumama, ili pored reka i potoka. Vreme berbe ove droge je od avgusta do novembra, ali izvesna količina marihuane stiže i iz Albanije krijumčarskim putevima preko Crne Gore. Ove godine smo pronašli i zaplenili 50 kilograma marihuane zasađene u opštinama Knić, Rača i Kragujevac - kaže Zoran Stanišić, zamenik načelnika kriminalističke policije.
Druga najtraženija droga u Kragujevcu jeste heroin, koji stiže iz Avganistana, sa Kosova i iz Novog Pazara. Policija je u Kragujevcu ove godine zaplenila više od 1,6 kilograma heroina, ali koliko je opasan, govori podatak da narkomani dnevno koriste od 0,5 do tri grama ove droge. To znači da im je svakog dana potrebno od 1.000 do 6.000 dinara kako bi prebrodili krizu, jer se gram prodaje za 20 evra.
- Najskuplji narkotik je kokain. Gram te droge prodaje se za 50 do 70 evra. To je droga bogatijih ljudi koja se kupuje u praškastom ili kamenom stanju. U ovoj godini pronašli smo i 13,2 grama hašiša koji se prodaje za 10 evra po gramu. Tu je i droga spid, koja kod uživaoca izaziva euforiju, osećaj neverovatne snage i brzine i koja se prodaje takođe za 10 evra po gramu. Zaplenjeno je i 1.407 tableta lekova koji spadaju u droge, kao i „miksete“ - mešavina heroina i raznih praškova (600 grama) - kaže rukovodilac grupe za suzbijanje krijumčarenja i narkomanije Saša Marašević.
Policija je zbog stalnog povećanja broja narkomana izabrala strategiju prevencije narkomanije. Tako je u toku protekle dve godine održala više od 30 predavanja u osnovnim i srednjim školama, gde se pričalo o realnim iskustvima policajaca i životima i sudbinama narkomana. To je, kako kaže Marašević, najbolji način da se maloletna lica upoznaju sa svim rizicima i problemima koje sa sobom nosi uživanje droga.

Znaci za uzbunu


Roditelji često zovu policiju tražeći savet i pomoć zbog straha da se njihova deca drogiraju. Inspektori policije ističu da su pravi znaci za alarm sledeći: rizle - papirići za uvijanje duvana, naglo popuštanje u školi i bežanje sa časova, zakrvavljene oči, zaboravnost, napetost, specifičan miris odeće. Roditelji moraju da obrate pažnju i ako primete u odeći svoje dece tragove prosušene trave, kesice limuntusa, špriceve, cevčice, papire ili novac savijen u rolnu ili nagorele kašike. Već je kasno ako primete kod svoje dece jako sužene zenice, preteranu pospanost i da im nestaju stvari iz kuće, zato što su to sigurno znaci heroinske zavisnosti.
 Nebojša Radišić.

Последњи пут ажурирано ( Tuesday, 19 January 2010 )
 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC