Отвори мапу УСПРС

Школе УСПРС

Дистрибуција садржаја

Статистика посета

mod_vvisit_counterДанас2209
mod_vvisit_counterЈуче1232
mod_vvisit_counterОве недеље6298
mod_vvisit_counterОвог месеца20890
mod_vvisit_counterУкупно5113813
 
 
Истраживање Штампај E-pošta
Tuesday, 23 November 2010

Већина родитеља у Србији не би препознала да њихово дете узима марихуану или хероин

  Само 27 одсто њих може да препозна основни прибор за конзумирање марихуане, док је код хероина тај проценат још мањи - 19 одсто. То показује компаративно истраживање, које је са 810 родитеља школске деце узраста од 12 до 19 година, на територији Србије, Црне Горе и БиХ спровела Специјална болница за болести зависности „Вита" из Новог Сада. Истраживање је спроведено током октобра и новембра ове године.

У Црној Гори и БиХ много више родитеља препознаје основни прибор за конзумирање марихуане (44 и 32 одсто), а исти је случај и код хероина, где је на првом месту БиХ (27 одсто), а на другом Црна Гора (25 одсто). Србија је на трећем месту у оба случаја.
- Добра вест је податак да 86 одсто родитеља са својим тинејџерима има активну комуникацију на ову тему, а позитивно је и то што би 79 одсто родитеља потражило стручну помоћ у случају да примети проблем код детета. Такође, 80 одсто испитаних родитеља навело је да би забранило свом детету контакт са неким ко употребљава дрогу - каже Милан Влаисављевић, аутор пројекта и директор болнице „Вита".
Ипак, код родитеља су и даље у великој мери присутне неке од основних предрасуда о наркоманији. На то првенствено указује податак да тек 57 одсто њих сматра да се проблем може десити било коме, па и њиховом детету. Уз то, чак половина сматра да наркоманија није болест, него проблем слабе воље, нечијег избора, размажености, хира...

- Последице таквог става, ако се проблем појави, најчешће су неадекватан приступ у тражењу решења, што доводи до губитка времена и бројних безуспешних покушаја лечења - објашњава Влаисављевић.
Забрињава и што свега 44 одсто родитеља исправно сматра да не постоје лаке и тешке дрога, будући да све могу да изазову зависност. Нејасан став по том питању, или оправдавање таквих подела у пракси, родитеље најчешће чини подложнијим манипулацијама и гледању кроз прсте.


(Е. П.)


 

 

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC