Ученички динар Штампај E-pošta
Friday, 09 July 2010

Средње школе грубо крше закон

  И ове године многе средње школе грубо крше закон јер при упису у први разред наплаћују ђачки динар. Директори се крију иза родитеља тврдњом да су добровољно дали и до 3.000 динара. Просветна инспекција криви родитеље што не пишу пријаве, па годинама ниједан такав директор није кажњен. За то време држава годишње из џепова родитеља узме, по незваничној процени, до милион евра.

 

Родитељи криви директорима ако не плате, а просветној инспекцији ако не пријаве да им траже да плате
Ученички динар проистекао је из једног закона, али неке школе га узимају приликом уписа, друге чекају почетак школске године, а има и оних које га никада нису наплаћивале. Као илустрација јавашлука може да послужи јучерашња наплата овог харача у Гимназији „Свети Сава“ у Београду.

Родитељ који тражи да му ни иницијале не објавимо јер брине од одмазде према детету, каже да га је грубо изнуђивање новца приликом уписа револтирало и огорчило.- Тражили су 2.000 динара. Нисам једини који се побунио и рекао да су медији објавили изјаву Жарка Обрадовића, министра просвете, да је ђачки динар добровољан и да се не плаћа приликом уписа. На то је особа која нам је тражила паре слегнула раменима. На инсистирање да нам се каже да ли је плаћање добровољно, одговор је био: „Практично је обавезно, нама су тако рекли“. Побунили смо се да је износ велики, па су казали да можемо платити 1. септембра ако немамо сада - каже тај родитељ.

Директорка Љиљана Ђокић потврдила је да је ђачки динар наплаћиван, али „само добровољно“.- Какво кршење закона кад нам он даје право да учешћем родитеља повећамо стандард?! Зашто мора да заседа савет родитеља кад имамо закон?! Ко може да нам забрани да узмемо паре кад родитељи дају добровољно?! Па, можете и ви као новинар да нам дате донацију. Зашто тако нешто чачкате, буни се троје родитеља, а не пишете о томе зашто школе нису добиле материјалне трошкове за јун, а сада је јул?! - рекла нам је Ђокићева.

Паре су тражене и у Грађевинско-техничкој школи у Београду. Директор Небојша Здравковић каже да је „школа само посредник између савета родитеља и родитеља“, да је уплата добровољна и одзив веома мали, да за материјалне трошкове од државе добијају 230.000 динара месечно, али им сваког месеца недостаје око 120.000 динара. Директор „Техно арта“ Ненад Младеновић каже да наплаћују 2.000 динара приликом уписа, да имају одлуку савета родитеља, а пошто је плаћање добровољно, то је урадило „само 20 одсто родитеља“.

Да неки директори средњих школа у Београду тумаче закон како им се допада види се по томе што ђачки динар приликом уписа не траже њихове колеге у Трећој, Шестој или Земунској гимназији, као ни у Медицинској или Угоститељско туристичкој школи.
Али, зато у Новом Саду нема места за тумачење јер сви средњошколци приликом уписа морају да плате 2.500 динара ако крећу у стручне школе, односно 3.000 ако су гимназијалци. Како у покрајинској престоници има око 12.000 средњошколаца, јасно је да њихови родитељи сваке школске године само по том основу дају око 320.000 евра.

- Одлуку су донели Актив директора новосадских средњих школа, појединачни савети родитеља и школски одбори у свакој школи. Нама то закон омогућава, а новац покрива трошковник за школску 2010/2011. годину. Плаћа велика већина, не плаћа ко не може или не жели - истиче Станко Матић, председник поменутог Актива директора.

Пољопривредна школа у Футогу је међу малобројнима који не наплаћују ову ставку.
- Нама нико то не може да нареди. Три године не узимамо ни динар, желели смо да тиме олакшамо родитељима, па наши ђаци добијају у школи бесплатну ужину - каже директор Живко Бингулац.

У Нишу мало која школа наплаћује ђачки динар. У Гимназији „Светозар Марковић“ кажу да је савет родитеља „одлучио пре пет-шест година да се плаћа школски динар, али да ученици слабијег материјалног стања не морају да плаћају“.

- Родитељи који не могу да плате 1.200 динара, у две рате, то реше са разредним старешинама - вели директорка Олга Драгојловић.
 Министарство нема доказе
Ниједна школа не може приликом уписа у прву годину да тражи ђачки динар јер нема конституисан савет родитеља, а плаћање је потпуно добровољно, изјавио је  Велимир Тмушић, начелник просветне инспекције у Министарству просвете. Тмушић каже да нису казнили ниједног директора зато што „нема материјалних доказа да родитељ није дао паре добровољно“.
- Ако је родитељ дао новац као грађанин, добровољно, ми немамо основ за поступање - додао је Тмушић.
Тмушић није имао одговор на питање да ли он заиста верује да су родитељи самостално одлучили да буду донатори на дан уписа деце у средњу школу, да сви до једног донирају у динар исти износ, а да се тај износ поклапа са свотом коју школа иначе тражи на име ђачког динара.
Е. Б.
 

 
< Претходно   Следеће >
ATEC Technologies

ATEC Technologies ATEC