Примена бодовања код утврђивања престанка потребе за рад

ФБГ, ФССШ

Примена бодовања код утврђивања престанка потребе за рад

Порукаод Mirjana » Пет Окт 09, 2009 8:16 am

:? Poštovane kolege,
Član sam SPRV što znači i USPRS.Nedavno smo u školi dobili tumačenje za utvrdjivanje prestanka potrebe za radom zaposlenih. Neko ko ga je poslao školama iz SPRV-a nije se potpisao, a da je sledeće tumačenje:
1. rad ostvaren u radnom odnosu
a) za svaku godinu rad ostvarenog u radnom odnosu 1bod
b) za svaku godinu rada ostvarenog u radnom odnosu u ustanovi 0,35 boda
Tako piše u PKU, evo tumačenja pošiljaoca ovog stava:[color=#FF0000][color=#FF0000][/color] Pod ustanovom ovde se misli ne samo na ustanovu u kojoj se sada radi već sav radni staž ostvaren u ustanovama obrazovanja, dakle ako je neko radio u više škola ili predškoskih ustanova.[/color]
Ja ovde nemam nikakv komentar.
2. Obrazovanje
1) za visoko obrazovanje 15 do 20 bodova
2) za specijalističko obrazovanje nakon srednjeg obrazovanja odnosno više obrazovanje 10 bodova
3) za srednje obrazovanje od 3 odnosno 4 godine 5 bodova
Tumačenje pošiljaoca ovog stava:U utvrđenom PKU pre potpisivanja jasno je bilo naznačeno za viosko obrazovanje 20 bodova, za više obrazovanje 15 bodova, za 5.stepen 10 bodova, za srednje obrazovanje 5 bodova i tako treba primeniti ovaj kriterij.
Moj komentar ali i pitanje je: Po ovom tumačenju izjednačavaju se 7.stepen i specijalističke studije i master, kao i trajanje visokog obrazovanja.Mora da se razgraniči koliko donosi običan fakultet u trajanju od 3 godine, koliko fakultet u trajanju od 4 godine , koliko donosi master, odnosno specijalističke akademske studije odnosno specijalističke strukovne studije. Što, pruznaćete, tumač ovog dokumenta nije uvažio.
3. Rezultati rada
a) odnos prema radnim obavezama i poslovima (realizacija programa i zadataka, dolazak na posao, odnos prema drugim zaposlenima,roditeljima i učenicima) do 3 boda
Tumačenje pošiljaoca ovog stava je : Ove bodove dodeljuje direktor ustanove i to je njegova slobodna procena.
Корисников грб
Mirjana

Поруке: 36
Придружен: Пет Окт 09, 2009 7:44 am

Nastavak razmatranja dopisa dobijenog u školi o tumačenju Pk

Порукаод Mirjana » Пет Окт 09, 2009 8:47 am

2. za ostvarene rezultate na opštinskim i regionalnim takmičenjima 4 boda
3. za ostvarene rezultate na pokrajinskim i republičkim takmičenjima 6 bodova
4. doprinosi u pedagoškom radu ( objavljeni radovi, stručni radovi, izdavanje udžbenika) 7 bodova
Pošiljaoc ovog dokumenta daje sledeće tumačenje: U ovom slučaju boduju se rezultati odnosno jedno od prva tri mesta na takmičenjima i to samo jednom bez obzira da li zaposleni ima više uspeha u više godina.Kada govorimo o izdavanju udžbenika ili drugih radova vrednuju se samo oni koji imaju odobrenje Ministarstva prosvete.
Nisam mogla da verujem šta neko piše! Bio uspešan u radu sa učenicima i ostavrivao rezultate u više godina ili samo jednom- je isto.Ovaj koji je pisao treba dobro da razmisli da li mu je mesto u sindikatu i? Jer ovakav predstavnik radi na štetu prosvetnih radnika! Čak nije i ne može da bude isto da li si rezultate imao pre 20 godina ili u poslednjih 5.Treba navesti kako se rezultati dokumentuju, jer se letopisi i izveštaji ne ažuriraju po školama kako treba, odnosno dešava se da se izveštaji zagube, pa srećom, po nas koji smo se setili da diplome fotokopiramo, inače -pojela maca.
Što se tiče izdavanja udžbenika se slažem sa tumačiocem, ali se ne slažem da su objavljeni radovi samo oni koji imaju odobrenje MP, jer gde su tu fakulteti,strukovna udruženja ,i sl. U Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja piše u čl.152 da je za prosvetnog savetnika potrebno izmedju ostalog da ima objavljene radove u zborniku sa recenzijom, a da ne pominjem šta kaže Pravilnik o stiručnom usavršavanju i sticanju zvanja,.... da treba da imamo objavljeni rad u stručnom časopisu.A šta je stručni časopi s i ko može da ga izdaje je drugo,a li sam sigurna da nisu stručni časopisi samo oni koje je odobrilo Ministarstvo prosvete.
Корисников грб
Mirjana

Nastavak br.2

Порукаод Mirjana » Пет Окт 09, 2009 11:01 am

4. imovno stanje
a) ukupna primanja domaćinstva po članu na nivou republičkog proseka do 2 boda
b) ako su ukupna primanja domaćinstva po članu od 50-70% republičkog proseka do 3 boda
v) ako su primanja domaćinstva po članu ispod 50% republičkog proseka 5 bodova
pošiljaoc ovoga teksta ovde ne daje tumačenja, ali smatram da nije isto imati 4-članu porodicu npr. gde je supruga zaposlena u prosveti i ima punu platu, suprug invalidsku penziju i teži je invalid- pokretan i dvoje dece za koje prima dečiji dodatak u odnosu npr. neku drugu 4-članu porodicu u kojoj je jedno primanje na svo četvoro.
5. zdravstveno stanje( ovde je pošiljaoc ovog dokumenta produžio sa dodatkom na osnovu nalaza nadležne zdravstvena ustanove)
1. invalid 5 bodova
2. hronični i teški bolesnik 3 boda
3. zaposleni koji boluje od profesionalne bolesti do 2 boda
Pošiljaoc ovoga dokumenta daje sledeće tumačenje: Kod utvrđivanja zdravstvenog stanja prihvata se isključivo nalaz nadležne lekarske komisije ovlaštene zdravstvene ustanove, a nikako razne potvrde ili nalazi lekara opšte prakse ili lekara specijaliste.
Ne razumem se baš u ovu kategoriju ali opet mislim da li neko zna tačno koja je to profesionalna bolest u prosvetnoj struci? Znam za alergiju na krede, a za nešto drugo nisam čula.Koji je taj koji će da uzme nalaz lekara da je psihički opterećen u radu sa decom ,.... mora da je psihofizički podoban da radi sa decom- što znači da mora da ćuti i da trpi.Povodom ovog stava tražila bih da se uvede beneficirani radni staž jer raditi sa decom je izuzetno lepo ali veoma psihički iscrpljujuće, kao što nije isto raditi u seoskoj školi na nekoj većoj udaljenosti od mesta stanovanja ili raditi u školi u neposrednoj blizini mesta stanovanja.U šimskim uslovima kada je otežano stići u školu prosvetni radnik se često razboli,promrzne čekajući prevoz , i sl.
Корисников грб
Mirjana

Poslednji deo priče o bodovanju

Порукаод Mirjana » Пет Окт 09, 2009 11:11 am

6. broj dece na redovnom školovanju( čini mi se da je pošiljaoc ovoga teksta sam dodao reč redovnom)
1. ako zaposleni ima jedno dete na školovanju 1 bod
2. ako zaposleni ima dvoje dece na školovanju 3 boda
3. ako zaposleni ima tri i više dece na školovanju 5 bodova
Pošiljaoc ovoga dokumenta nema nikakvo tumačenje za ovaj deo , ali naravno, imam ga ja:
Ako je predškolski program obavezan, onda u ovo bodovanje treba da se uzmu u obzir i deca u predškolskom programu, jer više je mlađih prosvetnih radnika koji imaju decu počevši od toga uzrasta pa na dalje na školovanju, nego bez dece koja su u predškolskom programu.No, bilo kako bilo, smatram da se i ova deca trebaju bodovati.A i ako neko ima 4-oro dece na školovanju tretira se isto kao i neko ko ima troje dece na školovanju, a priznaćete nije isto.Znači i ovaj deo bodovanja bi trebalo promeniti.

Šta reći još o svemu ovome?
Ubacila bih u bodovanje i mišljenje roditelja o prosvetnom radniku,jer roditelji su u ulozi danas da biraju škole, učitelje pa ako se roditelji toliko uvažavaju ne vidim razolga da se ne uključe i u ovom delu rada škole.
SREĆNO SVIMA U PRIMENI OVOG TUMAČENJA I BODOVANJA- JER , PO OVOME TUMAČENJU- TEŠKO NAMA!!!
SINDIKATI , JAVITE SE I STANITE U ZAŠTITU PROSVETNIH RADNIKA NA NAČIN KOJI JE NAJBOLJE REŠENJE ZA SVE PROSVETNE RADNIKE!

Nadam se da Vas nisam mnogo udavila, ali, nije mi bilo teško da sednem i da Vam sve ove redove otkucam, jer nisam mogla da verujem da neko ko nas zastupa zagovara, u stvari politiku protiv nas.
Корисников грб
Mirjana

Re: Nastavak razmatranja dopisa dobijenog u školi o tumačenju Pk

Порукаод Milojević Nenad » Пет Окт 09, 2009 1:34 pm

Mirjana, nema potrebe da za svaku poruku otvaraš novu temu. Da bi na istoj dodala komentar klikni na dugme ODGOVOR ispod poslednjeg odgovora.
Nadam se da će administrator spojiti teme.
Milojević Nenad

Поруке: 161
Придружен: Чет Апр 09, 2009 4:00 pm
Место: Smederevska Palanka (član USPRS)

Re: Primena bodovanja kod utvrdjivanja prestanka potrebe za rado

Порукаод coriolan » Сре Окт 14, 2009 7:57 pm

Potpisnici PKU su sa jedne strane reprezentativni sindikati a sa druge strane Vlada RS, tj. Ministarstvo obrazovanja i sporta. Prema tome PKU može tumačiti i jedna i druga strana. Ako sindikat svojim tumačenjem na "ovako dobar način štiti" svoje radnike možete misliti kako će to učiniti Vlada ako od njih zatražite tumačenje PKU. Postavlja se pitanje, da li je sindikat na strani prosvetnih radnika ???
coriolan

Поруке: 21
Придружен: Сре Окт 14, 2009 7:42 pm

Re: Примена бодовања код утврђивања претснка потребе за рад

Порукаод grkdobri » Чет Окт 22, 2009 11:15 pm

Ne znam koliko su vasi ljudi zainteresovani za sindikalne aktivnosti,moji nisu? Kada pocne da nam se desava to sto se desava,daleko bilo postanemo tehnoloski visak, onda mislimo da svi treba da se bave nama.Nazalost svest nasih ljudi nije na tom nivou. Zaboravljamo narodnu "Igra mecka pred svacijom kucom".
Animirajte clanove kolektiva da se ukljuce u rad sindikata.Napravite Pojedinacni kolektivni ugovor koji moraju potpisati predsednik sindikata i direktor skole.U tom ugovoru mozete prevazici sve probleme o kojima pisete.Potpuno se slazem sa vama po pitanju primedbi i nejasnoca u aktuelnom PKU.
Dobro bi bilo da nam posaljete jedan primerak. Pozzz!
grkdobri

Поруке: 8
Придружен: Пет Јул 31, 2009 7:22 pm

Порукаод Janna » Уто Окт 27, 2009 2:20 am

По ПКУ има да оде онај ко је непожељан, или пак има везу у школској управи и обавештен је о будућим пензионерима, па му и одговара да оде у жељену школу, јер на радно место приоритет имају ''НЕРАСПОРЕЂЕНИ''. А ПКУ тако је склепан душу дао да се манипулише, чик пробај да их добијеш на суду, нема шансе.

Гррррррррр :cry:
Корисников грб
Janna

Поруке: 30
Придружен: Пон Авг 10, 2009 11:08 pm

Порукаод nidza » Сре Нов 25, 2009 10:40 am

Janna пише:По ПКУ има да оде онај ко је непожељан

Najcesce ide onaj ko je najmanje upucen u svoja prava. Kod mene u skoli su kolegi(sa diplomom) rekli da nema pravo da predaje jedan predmet, a onda na to mesto primili koleginicu bez diplome. Tek da naglasim kolege su zavrsile isti fakultet, isti smer...
DA LI TAKAV COVEK ZASLUZUJE POMOC?
nidza

Поруке: 63
Придружен: Суб Апр 18, 2009 10:09 am
Место: (nisam clan)

Порукаод grkdobri » Пон Мај 17, 2010 12:59 pm

Mirjana,pozdravljam vreme i trud posvecene ovoj temi.Svakako da ste u pravu.Ne da samo aktuelni PKU ima propuste o kojima pisete,vec i predlog Izmena i dopuna PKU.Nadam se da ste ga citali.Ako niste,mozete ga naci u najnovijoj knjizi USPRS "Program za stabilan obrazovni sistem Srbije" strana 78.Slazem se da je dosta toga popravljeno, ali mora se jos puno raditi.Prema ovom predlogu cini mi se da radni staz ili iskustvo najmanje vrede.Razmislimo, pa da se sto vise ljudi ukljuci sa konkretnim primedbama i predlozima.Nadam se da cemo tako doci do najprimenjiviih kriterijuma a ujedno i pomoci sindikatu za koji sam ubedjen da ima najbolje namere.
Ja predlazem da se prvo utvrdi odnos tj procenat zastupljenosti pojedinih kategorija.Nelogicno je da se za uspeh, recimo,na opstinskom takmicenju dobije 4 boda i to za svaku godinu a za godine rada samo 1 bod ili 1.35.
Pozdrav i srecan rad.
grkdobri

Поруке: 8
Придружен: Пет Јул 31, 2009 7:22 pm

Следећа

Повратак на Центар

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 1 гост