Član sam SPRV što znači i USPRS.Nedavno smo u školi dobili tumačenje za utvrdjivanje prestanka potrebe za radom zaposlenih. Neko ko ga je poslao školama iz SPRV-a nije se potpisao, a da je sledeće tumačenje:
1. rad ostvaren u radnom odnosu
a) za svaku godinu rad ostvarenog u radnom odnosu 1bod
b) za svaku godinu rada ostvarenog u radnom odnosu u ustanovi 0,35 boda
Tako piše u PKU, evo tumačenja pošiljaoca ovog stava:[color=#FF0000][color=#FF0000][/color] Pod ustanovom ovde se misli ne samo na ustanovu u kojoj se sada radi već sav radni staž ostvaren u ustanovama obrazovanja, dakle ako je neko radio u više škola ili predškoskih ustanova.[/color]
Ja ovde nemam nikakv komentar.
2. Obrazovanje
1) za visoko obrazovanje 15 do 20 bodova
2) za specijalističko obrazovanje nakon srednjeg obrazovanja odnosno više obrazovanje 10 bodova
3) za srednje obrazovanje od 3 odnosno 4 godine 5 bodova
Tumačenje pošiljaoca ovog stava:U utvrđenom PKU pre potpisivanja jasno je bilo naznačeno za viosko obrazovanje 20 bodova, za više obrazovanje 15 bodova, za 5.stepen 10 bodova, za srednje obrazovanje 5 bodova i tako treba primeniti ovaj kriterij.
Moj komentar ali i pitanje je: Po ovom tumačenju izjednačavaju se 7.stepen i specijalističke studije i master, kao i trajanje visokog obrazovanja.Mora da se razgraniči koliko donosi običan fakultet u trajanju od 3 godine, koliko fakultet u trajanju od 4 godine , koliko donosi master, odnosno specijalističke akademske studije odnosno specijalističke strukovne studije. Što, pruznaćete, tumač ovog dokumenta nije uvažio.
3. Rezultati rada
a) odnos prema radnim obavezama i poslovima (realizacija programa i zadataka, dolazak na posao, odnos prema drugim zaposlenima,roditeljima i učenicima) do 3 boda
Tumačenje pošiljaoca ovog stava je : Ove bodove dodeljuje direktor ustanove i to je njegova slobodna procena.