Правила коришћења форума

Препоручујемо да прочитате правила коришћења.

Правила коришћења форума

Порукаод admin » 08 Апр 2009, 12:04

Чланови форума
Члан форума може бити било која особа која је регистрована за приступ форуму. Члан својим регистровањем и учешћем у раду форума прихвата да ће поштовати правилник форума. Званичан језик форума је српски, писма су ћирилица и латиница. Рад форума је јаван и у његов рад се могу укључити сви.
Право уређивања садржаја форума имају модератори форума који су званично изабрани представници или чланови УСПРС. За уређење и техничко одржавање форума задужени су администратори.

Корисничка имена и регистрација на форуму
Корисничка имена је могуће писати и ћирилицом и латиницом, али ћирилична слова заузимају више простора па водите рачуна о томе уколико желите неко дуже име. Из истог разлога, препоручујемо вам да шифру пишете латиницом. Такође водите рачуна о великим и малим словима (нпр. мало а и велико А нису исти).
По завршетку регистрације потребно је да преко вашег мејла активирате налог, тако да је неопходно да мејл који будете уписали буде активан.
Напомена: Регистрација на форуму не захтева чланство у Унији СПРС, сваки добронамеран посетилац или члан је добродошао.


Правила понашања
Важно је схватити да постоје људи који немају исто мишљење као и ви, као и да је тај неко можда у праву. Било би пожељно да своје мишљење поткрепите и аргументима, а вређање на личној, националној, расној, верској илибило којој другој основи неће бити дозвољено и биће строго санкционисано.
Правилник о понашању на форуму намењен је свим члановима форума. Чланови који не поштују правилник биће кажњени. Забрањени облици понашања на форуму подељени су према тежини преступа у више група. Забрањено је:
Прва група забрана:
- Намерно отварање тема које нису у вези са одређеним подфорумом.
- Поновно отварање раније затворених тема под новим насловом или настављање расправа које су у вези са затвореним темама на другим темама.
- Сваки облик спамовања тема.
- Пријављивање под туђим налогом и постовање са туђег налога.
- Коришћење више различитих налога са циљем провокације осталих чланова форума.
- Отварање тема о другим учесницима форума или о себи.
- Отварање тема које за сврху имају предвидиву бурну реакцију чланова форума.
- Подстицање на свађу других чланова форума, позивање на свађу и јавно свађање на форуму. (свађа или тзв. flame)
- Непристојно понашање, коришћење вулгарних речи и израза, псовање у било ком облику.

Друга група забрана:
- Објављивање приватне комуникације и чињеница које задиру у приватност учесника у преписци, осим уз сагласност свих страна које учествују у преписци или ако су у питању поруке упућене од стране модератора кажњеним члановима форума кроз систем за опомињање и кажњавање корисника који је уграђен у форум.
- Обелодањивање личних података о ма ком учеснику форума без његове изричите и јавне сагласности.
- Промоција пиратског софтвера и линкова ка таквом софтверу.
- Нарушавање ауторких права, посредно или непосредно.
- Промоција зарада у виду ланаца среће, пирамидалних и сличних система.
- Постављање потписа корисника који за циљ имају рекламирање производа, услуга и сајтова које одређеним странама доносе зараду.
- Отварање тема и постављање постова који за циљ имају рекламирање производа и услуга које одређеним странама доносе зараду а нису у директној вези са УСПРС, других форума који нису у директној вези са овим форумом, профитабилних сајтова...

Трећа група забрана:
- Вређање чланова форума, чланова корисничких група, чланова модераторског тима, учесника у расправама и посетиоца форума.
- Вређање чланова форума по националној, верској, расној и другој припадности, или сексуалној орјентацији.
- Одговарање на увреде истом мером.

Четврта група забрана:
- Позивање на криминална и кажњива дела, подржавање таквих и сличних дела, позивање на насиље.
- Постављање слика и натписа који могу бити увредљиви по националној, верској, расној и другој припадности, или сексуалној орјентацији, у постове, потписе, аватаре, и профиле корисника.
- Промоција и величање нацизма, расизма, шовинизма, секташтва; истицање симбола, фотографија и линкова ка сајтовима оваквих покрета у постовима, аватарима, потписима и профилима корисника.
- Постављање слика порнографског порекла у аватаре, фотографије у профилу или потписе чланова; промоција порнографских садржаја и постављање линкова ка њима у постове или профиле корисника.


Основне препоруке о понашању на форуму
Основне препоруке о понашању намењене су свим члановима форума. Чланови који се не придржавају ових препорука неће бити кажњени али могу доћи у ситуацију да им постови буду обрисани а теме премештене, без обзира на садржај.
Основне препоруке о понашању на форуму:
- Теме треба отварати у тематски одговарајућим подфорумима.
- Пре отварања теме претражите форум помоћу претраге, можда је неко већ одговорио поставио питање слично вашем и већ добио одговор.
- Наслови тема треба да буду јасни и прецизни, нека се тичу садржаја теме. Теме облика "Једно питање", "Занимљива тема", "Хитно" уводе конфузију и не говоре ништа о теми.
- Уколико се ваша тема или пост односе на неки проблем изнесите што више детаља о проблему.
- У постовима и насловима тема немојте писати само великим словима (немојте "викати").
- Пазите на језик који користите, пишите смислене и разумљиве реченице, користите интерпукцију. Пре него што пошаљете пост прочитајте га, користите и преглед изгледа поста.
- Немојте беспотребно цитирати туђе постове, ако имате потребе за цитатом цитирајте само најпотребније делове поста а остатак обришите. Немојте цитирати фотографије! Немојте цитирати поруку која се налази одмах изнад ваше. Цитат нема смисла ако је ваша порука много краћа од цитата.
- Уколико у посту копирате неки део програмског кода користите специјалне BBcode тагове сличне онима које користите приликом цитирања. На форуму постоје три врсте таквих тагова (code, SQL i HTML).
- Избегавајте копирање предугачких текстова у својим постовима.
- Немојте подешавати потписе у профилима на дужину већу од једне трећине странице (екрана) при резолуцији од 1024x768 пиксела.
- Немојте убацивати фотографије велике резолуције у постове и своје потписе.
- Трудите се да пратите основну линију дискусије на теми, ако желите да кажете нешто што није у директној вези са темом боље отворите нову тему.
- Немојте непотребно вишеструко понављати поруке и одговоре.
- Немојте четовати на теми и слати поруке реч по реч.
- Ако немате шта рећи не одговарајте на тему. Трудите се да пишете нешто смислено и садржајно. Не постављајте постове чији су једини садржај емотикони или пар речи типа "слажем се", "тако је", и сл..
- Чланови форума који се константно и намерно не придржавају претходне четири препоруке сматрају се спамерима и могу да буду кажњени на основу Правилника о понашању на форуму.
- Чланови форума који примете кршење правилника о понашању на форуму или правилника за модераторе своје примедбе могу оставити на подфоруму "Предлози, критике, сугестије...".


Упозоравање и кажњавање чланова форума који крше правилник понашања
Чланови форума који не поштују правила понашања и прекрше забране наведене у правилнику о понашању на форуму трпе забране и санкције на форуму. Ако члан форума прекрши неку од забрана модератор подфорума је дужан да обрише тему или пост на којој је дошло до изгреда и да опомене или казни корисника који је то учинио. Модератор је дужан и остави одговарајуће образложење због чега је тачно реаговао у приватној поруци или систему за опомињање корисника.
Опомињање се врши путем система за опомињање корисника форума (Warn sistem). За сваког члана форума се бележи број опомињања (warn) као и разлози опомињања. Члан може бити опоменут највише 20 пута, када warn достигне 20 администратор је дужан да трајно забрани приступ форуму кориснику, корисник постаје члан групе корисника Бановани корисници. Warn корисника се може и смањити ако корисник у периоду дужем од два месеца није правио никакве изгреде. Модератор не може сам себи да смањи warn. Warn може смањити једино модератор задужен за подфорум на коме је корисник опоменут или кажњен.
Кажњавање корисника се врши забраном постовања, суспензијом налога корисника или бановањем корисника, свака од ових казни мора бити испраћена једном опоменом и забележеним податком о кажњавању и врсти казне за корисника:
- Забрана постовања искључује корисника из дискусија на форуму на одређено време, корисник може да чита теме али не и да постује на њима, корисник може и даље да шаље приватне поруке. Корисник коме је забрањено постовање пет пута или више се банује.
-Суспензија корисника искључује корисника из рада форума на одређено време, приступ свим подфорумима је забрањен, корисник не може да шаље приватне поруке. Корисник који је суспендован три пута или више се банује.
- Бановање корисника искључује трајно корисника из рада форума, корисник постаје члан групе корисника Бановани корисници. Бан се може склонити са налога корисника једино у случају утврђивања грешке модератора у примењивању казне бановања корисника.

Ако корисник направи прекршај из прве групе забрана модератор је дужан да га опомене. У случају кршења забране о отварању вишеструких налога са циљем провокације модератору упућује захтев администратору да обрише те налоге. Уколико корисник стално крши исте забране модератор може да му након треће опомене ускратити могућност постовања на период од 2 до 5 дана зависно од тежине преступа.
Ако корисник направи прекршај из друге групе забрана модератор је дужан да кориснику ускратити могућност постовања на период од 5 до 10 дана зависно од тежине преступа. Уколико корисник стално крши исте забране модератор може да након трећег кажњавања суспендује корисника на период од 2 до 5 дана зависно од тежине преступа.
Ако корисник направи прекршај из треће групе забрана модератор је дужан да кориснику ускратити могућност постовања на период од 10 до 15 дана зависно од тежине преступа. Уколико корисник стално крши исте забране модератор може да након трећег кажњавања суспендује корисника на период од 5 до 10 дана зависно од тежине преступа.
Ако корисник направи прекршај из четврте групе забрана модератор је дужан да суспендује корисника на период од 5 до 10 дана зависно од тежине преступа. Уколико корисник стално крши исте забране модератор је дужан да након трећег кажњавања упути захтев администратору да банује корисника.

Правилник понашања за модераторе форума
Сви чланови модераторског тима су дужни да поштују правилник за модераторе форума без обзира на то којој групи чланова припадају. Са модераторима који крше правилник о понашању на форуму поступа се у складу са дефинисаним поступцима као према осталим члановима на форуму.
Правилник понашања за модераторе форума:
Прописи рада модератора:
- Модератору је дозвољено пребацивање теме само ако се утврди да тема не одговара намени подфорума. Модератор обавезно мора да пре премештања теме остави на теми образложење због чега је преместио тему.
- Модератору је дозвољено да закључа тему где пре закључавања на крају теме остави образложење због чега је закључао тему. Изузетак су теме које су од самог старта предвиђене да стоје као закључане.
- Модератору је дозвољено брисање теме само ако тема и корисник који ју је отворио крше на тај начин правилник о понашању на форуму. Модератор обавезно мора да пре брисања на крају теме остави образложење због чега је обрисао тему.
- Модератору је обавезан да казни корисника који крши правилник о понашању на форуму у складу са прописаним казнама и да обрише пост у којем је дошло до кршења или тему. Модератор обавезно мора да приликом кажњавања/опомињања корисника у warn систему детаљно објасни разлоге за то (ако је потребно цитира делове поста или теме корисника који крше правилник), а на теми остави кратку напомену како и због чега је казнио корисника,разлоге брисања поста или теме са позивом на одговарајућу тачку из правилника о понашању на форуму.
- Модератор је обавезан да приликом сваког кажњавања забраном постовања или суспензијом достави извештај кажњеном члану о разлозима кажњавања.
Забране:
- Модератори не смеју да крше општа правила понашања на форуму. Својим понашањем су дужни да дају пример другим члановима форума.
- Модератори се не смеју уздржавати од интервенција због субјективног мишљења, личних интереса или личних познанстава међу члановима форума.
- Модератори не смеју користи свој положај за решавање личних несугласица са осталим члановима форума
- Модератори не смеју без разлога да бришу, закључавају и премештају теме и постове.
- Модератори не смеју без разлога да опомињу и кажњавају чланове форума.
- Модератори подлежу казни ако на било који начин злоупотребе свој положај.


Све поруке написане на овом форуму не представљају ставове УнијеСПРС, већ ставове појединаца који их напишу. УнијаСПРС и овај форум не могу бити одговорни за било коју штету, клевету или неисправност података коју изнесе појединац на било којем делу овог форума.
Корисников грб
admin
Администратор
 
Поруке: 41
Придружен: 25 Мар 2009, 13:16

Повратак на Правилник форума

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 1 гост

cron