Ono sto zelimo oboje, je u svakom slucaju da pomognemo Maji da shvati sustinu nadleznosti organa koji upravlja skolom.
Organ upravljanja bira i razresava direktora, a to pise u Zakonu. Ne znam kako joj je to promaklo.
Prosirena sednica Nastavnickog veca je sednica na kojoj pored clanova Nastavnickog veca (nastavnici i strucni saradnici) prisustvuju i rade (daju misljenje) i ostali zaposleni.
Kolektiv ne daje predloge za direktora Skolskom odboru. Kolektiv daje misljenje o kandidatima koji su se javili na konkurs (sva ova lica su ravnopravna sto se izbora tice ukoliko ispunjavaju uslove konkursa)
Odluku o izboru donosi Skolski odbor i misljenje Nastavnickog veca ga ne obavezuje. Skolski odbor je organ upravljanja sa svojih 9 clanova od kojih su 6 iz redova zaposlenih i roditelja ( a to je vecina, zar ne?), a samo 3 iz reda jedinice lokalne samouprave i njegovo je pravo i obaveza da tajnim glasanjem donese odluku o izboru direktora.
To sto se 6 clanova skolskog odbora (zaposleni i roditelji) prodaju lokalnoj samoupravi ili ministru pa glasaju po volji politicara, a ne po volji svog kolektiva, to pitanje ne regulise ni jedan zakon.
U suprotnom, kad to ne bi radili, imali bi vecinu za donosenje odluke.
Sto se tice onih koji su na osnovu potvrde nadlezne zdravstvene ustanove privremeno spreceni za rad, svako prisustvo na sednici Nastavnickog veca samo radi izjasnjavanja o kandidatima ili iz nekih drugih razloga u vreme kada su na bolovanju, predstavlja zloupotrebu bolovanja i takav postupak predstavlja tezu povredu radne duznosti (zloupotrebu prava iz radnog odnosa) i osnov za disciplinsku odgovornost.
Medjutim, ukoliko se ovo lice ipak pojavi na sednici NV ( bez obzira sto ima grip), niko mu ne moze uskratiti pravo da se izjasnjava, radi i glasa na toj sednici, jer to lce je clan Nastavnickog veca, odnosno zaposleni (slucaj davanja misljenja o izboru direktora).
Ovaj postupak je neoboriv dokaz da je bolovanje zloupotrbljeno ukoliko je nekom uopste i stalo do primene i postovanja propisa.
maja stjepanovic пише:Eto, Maji baš ništa nije promaklo! Ako se "uhvatimo" za reč "daje predlog" ili "daje mišljenje" - zar mišljenje u ovom slučaju nije predlog?! Koja je "težina" dati mišljenje u ovom slučaju? I kome, uopšte, treba mišljenje, ako je svo odlučivanje "po političkoj dužnosti"? Zar je Škola POLITIČKA USTANOVA?! Mene su učili da je to VAN POLITIKE!No, da skratim!
maja stjepanovic пише: Ako članovi Šo treba da budu na Sednici NV-a kad se "daje mišljenje" o kandidatima za mesto Direktora - onda je to u redu! Samo želim da mi odgovorite na koliko ste takvih Sednica bili prisutni jer mislim da je ovo presedan!
samotnjak пише:... niko osim zaposlenih ne moze da ucestvuje u radu Nastavnickog veca. Prisustvovati se moze, naravno, ako je tako predvidjeno opstim aktom skole (poslovnikom o radu nastavnickog veca), ali bez prava odlucivanja.
maja stjepanovic пише: Naveli ste 6 članova školskog odbora koji će se možda "prodati" lokalnoj samoupravi ili Ministru, pa glasaju po volji političara ali ne pomenuste onih 3 koji su već u toj priči!
maja stjepanovic пише:E, i ovo mi nije "baš kristalno" jasno! Ako je neko na bolovanju, i to ne zbog "gripa" već ozbiljnije bolesti, da li može da dodje da glasa iako je čitave školske godine na bolovanju a ima zamenu koja, takodje, glasa?
lovac пише:Cemu tolika polemika oko prisustva clanova SO?
Pitanje je samo da li su oni uticali na glasanje?
Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 1 гост