Оцењивање ученика

Re: Оцењивање ученика

Порукаод Alex » Пет Јул 23, 2010 8:43 am

Slažem se potpuno. O objektivnom ocenjivanju ćemo razgovarati kad se Srbija iz temelja izmeni, a to neće biti još godinama...

Mada, stepen zatezanja pre svega zavisi od procenjene važnosti predmeta za dato odeljenje, u smislu - koliko je neophodan za dalje razumevanje struke ili uopšte razvoja znanja prema opredeljenju učenika koji je upisao odgovarajuću školu po svom slobodnom izboru.

Znate, na pojedinim predmetima zaista ne treba imati milosti. Za njihovo dobro. 8-)

Milane, u gimnaziji društveno-jezičkog smera istorija bi morala da bude bauk, u el.tehničkoj školi matematika i još štošta od bazičnih teorijskih predmeta, u PM gimnaziji fizika, matematika, biologija, hemija...

Ja imam odeljenja u kojima je ono što predajem veoma važno, a opet imam i odeljenje gde je manje bitno... i nisu mi isti kriterijumi, ne ne...

I na kraju, svaki predmet je značajan jer obrazovanje mora da ide i u širinu i u dubinu. Bitno je da se ne pretera sa ukupnom zapreminom, jer mlad čovek treba sve do da svari, I DA UŽIVA U SVOJOJ MLADOSTI,... a ne da h debilizujemo na ovaj ili onaj način.
"We want information, information, information."- "Who are you?" - "The new number two." - "Who is number one?" - "You are number six." - "I AM NOT A NUMBER, I AM A FREE MAN!!!" - "HAHAHAHAHAHAHAHA."
Корисников грб
Alex

Поруке: 534
Придружен: Суб Апр 18, 2009 11:43 am

Порукаод samotnjak » Суб Јул 24, 2010 11:04 pm

Zbunjen пише:To ćete moći da kažete kad budete radili u svojoj privatnoj školi, do tada ćete morati poštovati pravila koja svi mi nastojimo da poštujemo.
Očigledno vas nije posetio pravi inspektor, a da vam pošaljemo @Samotnjaka? :twisted: ;)

Ja cu malo da usmerim problematiku vezanu za nadleznost prilikom ocenjivanja.
Naime, inspektor nije nadlezan da kontrolise metod rada nastavnika, a samim tim ni ocenjivanje...To radi prosvetni savetnik...
Nadleznost inspektora u vezi sa ocenama je samo prilikom zastite prava ucenika, a to je slucaj kada uceniku zakljucite, recimo jedinicu, a niste odrzali ni jedan cas dopunske nastave...pa ucenik prijavi slucaj inspekciji jer smatra da su mu prava povredjena, jer mu niste omogucili da savlada gradivo, niti da popravi ocenu ...ili ste mu recimo, davanjem nize ocene povredili pravo koje mu pripada pravilnikom, a to je aritmeticka sredina dobijenih ocena... Ova situacija uslovljenja je pre svega podnosenjem prigovora direktoru skole, pre nego sto istu podnese inspekciji, odnosno Ministarstvu...
Dakle, direktor treba da preduzme odgovarajuce mere u ovim situacijama, pre svega...
Za zakljucnu visu ocenu, niko nece podneti prigovor, zalbu ili predstavku, tako da ... ;)

Član 110.
Učenik osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja, njegov roditelj, odnosno staratelj ima pravo da podnese: prigovor na ocenu iz predmeta i vladanja u toku školske godine, žalbu na zaključnu ocenu iz predmeta i vladanja na kraju drugog polugodišta i žalbu na ispit.
Prigovor na ocenu iz predmeta i vladanja podnosi se direktoru škole u roku od tri dana od saopštenja ocene, žalba u roku od tri dana od dana dobijanja đačke knjižice, odnosno svedočanstva, a žalba na ispit propisan posebnim zakonom, u roku od 24 sata od saopštenja ocene.
Direktor škole, u saradnji sa pedagoško-psihološkom službom i odeljenskim starešinom, odlučuje o prigovoru u roku od tri dana. Ako oceni da je prigovor osnovan i da je ocena izvedena suprotno zakonu i propisima donetim na osnovu njega, rešenjem poništava ocenu i obrazuje komisiju za proveru znanja učenika, pregled i ponovno ocenjivanje pismenog ili drugog rada učenika.
Po prigovoru, odnosno žalbi na ocenu iz vladanja direktor, u saradnji sa pedagoško-psihološkom službom i odeljenjskim starešinom, utvrđuje ocenu iz vladanja.
Direktor škole je dužan da odluči o žalbi, u roku od 24 sata od njenog prijema. Ako utvrdi da je ocena iz predmeta izvedena suprotno zakonu i propisima donetim na osnovu njega ili je žalba iz drugih razloga osnovana, rešenjem poništava zaključnu ocenu i upućuje učenika na polaganje ispita.
Ako utvrdi da je ispit obavljen protivno ovom ili posebnom zakonu i propisima donetim na osnovu njih, poništiće ispit i uputiće učenika na ponovno polaganje ispita. Ispit se organizuje u roku od tri dana od dana podnošenja žalbe.
Za proveru znanja učenika, pregled i ponovno ocenjivanje pismenog ili drugog rada učenika, odnosno polaganje ispita, direktor rešenjem obrazuje komisiju od najmanje tri člana, od kojih su dva stručna za predmet, odnosno oblast predmeta ukoliko škola nema potreban broj stručnih lica za odgovarajući predmet, angažuje stručno lice iz druge škole.
Nastavnik čija ocena je osporena ili na čiji je predlog utvrđena zaključna ocena, ne može da bude član komisije.
Kada je poništen ispit direktor obrazuje novu komisiju u čijem sastavu ne mogu da budu članovi komisije čiji je ispit poništen.
Ocena komisije je konačna.

Član 111.
Učenik, njegov roditelj, odnosno staratelj, koji smatra da su mu povređena prava utvrđena ovim ili posebnim zakonom, donošenjem ili nedonošenjem odluke nakon podnošenja prijave, prigovora ili žalbe, odnosno ako je povređena zabrana iz čl. 44. i 45. ovog zakona, pravo iz člana 103. ovog zakona, što utiče na status učenika, ima pravo da podnese zahtev za zaštitu prava Ministarstvu, u roku od osam dana od dana saznanja za povredu svojih prava.
Ako oceni da je zahtev iz stava 1. ovog člana osnovan, Ministarstvo će u roku od osam dana od dana prijema zahteva da upozori školu i odredi joj primeren rok za otklanjanje povrede zakona.
Ako škola ne postupi po upozorenju iz stava 2. ovog člana, Ministarstvo će odlučiti o zahtevu.
O tri stvari ne žuri dok govoriš: O Bogu, dok ne utvrdiš veru u njega.
O tuđem grehu dok se ne setiš svoga i o sutrašnjem danu, dok ne svane.
(Vladika Nikolaj Velimirovic)
Корисников грб
samotnjak

Поруке: 370
Придружен: Пон Феб 15, 2010 8:58 pm

Порукаод Milankg » Уто Јул 27, 2010 7:15 pm

Uvažena inspektorka je u potpunosti tačno odgovorila. Nadam se da je kolega pod pseudonimom "Zbunjen" razumeo... Način ocenjivanja proveravaju prosvetni savetnici opšte prakse... Npr. istoričar proverava matematičara, matematičar nastavnika likovnog, učitelj profesora engleskog itd.... Ne želim da objašnjavam besmisao svega toga... A i Alexu bih rekao: mislim da ste se loše izrazili, nijedan predmet ne bi smeo da predstavlja bauk... Shvatio sam poentu onoga što ste napisali, u smislu da bi u nekim školama naglašenost određenih predmeta morala da bude na višem nivou u odnosu na druge... Slažem se, kao i da nivo rasprave na odeljenskim većima i prilikom klasifikacije mora da uzme u obzir uspešnost iz predmeta koji su ključni za buduće zanimanje....
Milankg

Поруке: 181
Придружен: Пон Окт 26, 2009 12:21 am

Порукаод lovac » Уто Јул 27, 2010 8:14 pm

Milankg пише: nijedan predmet ne bi smeo da predstavlja bauk... Shvatio sam poentu onoga što ste napisali, u smislu da bi u nekim školama naglašenost određenih predmeta morala da bude na višem nivou u odnosu na druge... Slažem se, kao i da nivo rasprave na odeljenskim većima i prilikom klasifikacije mora da uzme u obzir uspešnost iz predmeta koji su ključni za buduće zanimanje....

Pitanje je da li postoje vazniji i manje vazni predmeti?
Bauk nikako, samo treba motivisati ucenike.
Последње учитавање од lovac дана Пон Авг 16, 2010 12:25 pm, учитано 1 пут.
lovac

Поруке: 135
Придружен: Нед Сеп 13, 2009 11:51 am

Порукаод Milankg » Чет Јул 29, 2010 1:01 pm

Odgovor kolegi "Lovcu": Radim u ss školi i predajem istoriju. Pitanje za Vas glasi: Da li je za budućeg automehaničara važnije da savlada programske sadržaje iz npr. "Motornih vozila" ili mehanike ili istorije? Imam li moralnog prava da na popravnom ispitu oborim učenika koji iz pomenutih predmeta ima ocene 5 ? Znam da se u praksi slično dešavalo! Zaključak: ne radi se o tome da li je neki predmet manje ili više "vredan", već se radi o kontekstu zanimanja kojim će se u budućnosti učenik baviti!Naravno da se ne zalažem nipošto za ukidanje opšteobrazovnih predmeta, naravno da pored zanatlija treba obrazovati i kompletnu ličnost, ali svemu treba naći mere! ;)
Milankg

Поруке: 181
Придружен: Пон Окт 26, 2009 12:21 am

Порукаод planjanin » Чет Јул 29, 2010 1:55 pm

Slažem se sa milanom da ima važnih i malo više važnih predmeta u srednjim školama.I to je normalno i mislim da oko toga ne treba dramiti.Mene zanima - da li i u osnovnoj školi ima važnijih predmeta? Mi sve manje imamo dovoljnih učenika,a i broj dobrih je u opadanju. Učenici imaju recimo petice iz likovnog,muzičkog,tehničkog,vladanja i dve ocene iz fizičkog ,a ovo ostalo ...nije ni bitno,mogu biti trojke,pa i neka dvojka - ucenik je vrlo dobar. I nikako ne shvatam,zašto imamo po dve ocene iz fizičkog ? Treći čas ,pa neka bude,ali zašto dve ocene?
planjanin

Поруке: 20
Придружен: Нед Јун 21, 2009 12:59 pm

Порукаод desperado » Чет Јул 29, 2010 4:13 pm

Sada mi pade napamet jedan slucaj. U jednoj od skola u kojima radim su osmaci polagali u junu iako su imali 4,5,6 ili 7 jedinica na kraju, a u drugoj su "ponavljali" ako su imali 3 ili vise. Kakva je praksa u drugim skolama, pogotovo sto zakon nigde ne pominje sta sa osmacima koji imaju vise od dve nedovoljne ocene? Kada sam to spomenuo u oba slucaja u jednoj od skola su se cudili onima iz druge skole.
univerzalni diletant u sferama duhovne produkcije
Корисников грб
desperado

Поруке: 29
Придружен: Сре Јул 14, 2010 11:03 pm

Порукаод Mihailo Gavrilovic » Пет Јул 30, 2010 9:46 am

desperado пише:...U jednoj od skola u kojima radim su osmaci polagali u junu iako su imali 4,5,6 ili 7 jedinica na kraju...

Učenik osnovne škole koji se vodi kao redovan učenik je "učenik" sve dok ne završi osnovnu školu bez obzira na to koji je razred (II, VI ili VIII), i ima sva prava i obaveze navedene ovim nakaradnim zakonom. Samim tim i učenik(ca) VIII razreda ponavlja razred kao i svaki drugi učenik sve dok ne ispuni zakonom određenu starosnu granicu (mislim da je to 16 godina sa danom rođenja - treba proveriti).

Škola je u obavezi da organizuje pripremnu nastavu i polaganje popravnog ispita u junskom ispitnom roku za one učenike VIII razreda koji imaju do dve nedovoljnje osene.

Samim tim, ta škola koja je ovo dozvolila je u ozbiljnom prekršaju.
Spasa nam nema iako leka ima.
Be nice to people on your way up, because you may meet them on your way down!
Корисников грб
Mihailo Gavrilovic

Поруке: 167
Придружен: Чет Апр 09, 2009 11:25 pm
Место: Arandjelovac

Порукаод desperado » Сре Авг 04, 2010 1:12 pm

Све то лепо звучи, али погледајте
Закон о основама система образовања и васпитања
Оцењивање и напредовање ученика Члан 108.

Не смем да цитирам јер ће се самотњак наљутити на мене :mrgreen:

Тамо је све дефинисано осим шта чинити са осмацима који имају више од две јединице.
У овом тренутку ме се то не дотиче, сигуран сам да некога ко прати форум да, али ћу можда једнога дана бити у таквој ситуацији или ћу бити разредни старешина осмацима где ће бити такав случај па би ово било добро разрешити превентивно.
univerzalni diletant u sferama duhovne produkcije
Корисников грб
desperado

Поруке: 29
Придружен: Сре Јул 14, 2010 11:03 pm

Порукаод Milojević Nenad » Нед Авг 15, 2010 7:30 pm

planjanin пише:Slažem se sa milanom da ima važnih i malo više važnih predmeta u srednjim školama.I to je normalno i mislim da oko toga ne treba dramiti.

Šta znači manje važan predmet?
Da li to znači da kolega koji drži takav premet ne mora da održi baš svaki čas, jer zaboga predaje nebitan predmet?
Samo da znate postoje kolege koje se kriju iza "manje bitanog predmeta".
Milojević Nenad

Поруке: 161
Придружен: Чет Апр 09, 2009 4:00 pm
Место: Smederevska Palanka (član USPRS)

ПретходниСледећа

Повратак на Школа

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 2 госта