Мобинг

Re: Мобинг

Порукаод samotnjak » Пон Мар 01, 2010 1:52 am

Alex, lepa pitanja si postavio i slazem se sa tobom.

Postoji prosvetna mafija, svakako...samo sto je organizovana na mnogo visem nivou nego sto je skola...
Treba mnogo vremena da se stvari isprave i dovedu u red...Mozda nekad, mozda nikad...
Ministar ne moze da promeni direktora skole...Tacno. To treba da ucini Skolski odbor, zakon ga je ovlastio. Ali nece...Zasto nece ?
Ja cu pre da popijem otkaz zbog snage politickih mocnika da uticu na moje resenje da Skolski odbor razresi direktora, nego sto ce ovaj biti razresen...
Nema veze, neka popijem otkaz i zbog prijave direktora organu za prekrsaje...
Ne znam kome odgovara ovakvo stanje, ali neko konstantno rusi i urusava svaki pokusaj da se postuje slovo zakona...
Dolazak prosvetnog inspektora u skolu sam po sebi nije dovoljan da se smeni direktor, raspusti skolski odbor...jer je prosvetni inspektor sam na jednoj strani, a na drugoj je citav niz vlastodrzaca sa razlicitih nivoa koji ne daju svoj Skolski odbor, svog direktora...
Zaposleni, roditelji...pricaju price o svemu i svacemu... o kriminalu i kriminalnim radnjama u skoli...Dodje prosvetni inspektor, dodje inspektor MUP-a...svi cute...i nema nikakvih dokaza, nista za Boga miloga, da potvrdi price...Jos kazu kako je direktor ok...i dizu ruke, svi do jednog ne bi li on po ko zna koji put postao direktor...

I da zakljucim, ne znam gde je moje mesto u toj borbi...Mislim da pripada onima koji su hrabriji i koji zele da se bore...
O tri stvari ne žuri dok govoriš: O Bogu, dok ne utvrdiš veru u njega.
O tuđem grehu dok se ne setiš svoga i o sutrašnjem danu, dok ne svane.
(Vladika Nikolaj Velimirovic)
Корисников грб
samotnjak

Поруке: 384
Придружен: Пон Феб 15, 2010 8:58 pm

Порукаод Alex » Пон Мар 01, 2010 8:43 am

Vidim da se žalite kako ljudi kukaju u anonimnosti, i posle se prave gluvi, mutavi i ćoravi. Koleginice, ja sam spreman da vam pošaljem kompletnu prijavu za sve kriminalne radnje koje se dešavaju u mojoj školi bar nekoliko godina unazad, pod punim svojim imenom i prezimenom u potpisu. Ja to javno pričam bez dlake na jeziku i po školi, i kolegama i direktoru i njegovim gangsterima direktno u lice. I jeste im frka, ali opet obraza nemaju da se postide, ali nemaju ni petlje jer su gomila sitnih jajara i kukavica.

Međutim, vi nam niste pokazali legitimaciju da ste inspektor. I to nije problem, ovo je ipak samo jedan javni forum. Valjda vam je jasno da na forumu svako može da bude svašta, bez uvrede. Osoba ste od zakona i procedure, pa vam je jasno koliko je identifikacija važna stvar.

Dakle, imam puno toga da napišem i potpišem, i da dokažem, samo mi recite kome da pošaljem? Van svog okruga, bez uplitanja lokalnih nadzornika, ljudima koji su bar na 60-100km udaljeni od okružne "burazerske" mreže?

Uzgred, sada je opet u medijskoj pažnji borba protiv droge. Ako pratite INFO sajt USPRS, možete da pročitate i da narod nema poverenja u državu i njene organe, i da štaviše postoji sumnja da direktno državni organi učestvuju u mreži dilovanja, a da pošten svet osim što se boji narko kriminalaca, zazire i od države i policije.

Ja u ovakvoj zemlji ne bih mogao da budem bilo kakav inspektor. Kao klinac sam gledao seriju "Hobotnica" o italijanskoj mafiji, dovoljno mi je. Još je Italija relativno uređena zemlja. Šta je onda ovo gde mi živimo? Da pomenem pokojnog premijera,

"Svaka država ima mafiju, samo u Srbiji mafija ima svoju državu".

Jedna od mnogih njegovih visprenih doskočica, ali tako prokleto tačna!
"We want information, information, information."- "Who are you?" - "The new number two." - "Who is number one?" - "You are number six." - "I AM NOT A NUMBER, I AM A FREE MAN!!!" - "HAHAHAHAHAHAHAHA."
Корисников грб
Alex

Поруке: 537
Придружен: Суб Апр 18, 2009 11:43 am

Порукаод maja stjepanovic » Пон Мар 01, 2010 8:37 pm

Niste samotnjak! Ima nas!!!! I više nego što treba! Kako god, okusila sam gorak ukus poštenja i rada na najgori mogući način! Bila sam dobra dok nisam postavila neodgovarajuća pitanja. Zatim sam se obratila Školskom odboru u nadi da će me neko razumeti! HA,ha, ha! Eto šale! Prvi prigovor usvojen a zatim usledi smanjenje plate za 15%! Drznula se da pita i konstatuje! Kako god! Ako Vi ne znate kako, kako da "mi" znamo kako? Nije da sam slučaj prepustila vetru: Ne! Ali sud?! Zar je nama mesto u sudnici? Mobing - ne! Nije još u proceduri. No tu je član 44. i član 45. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (03.09.2009.godine) u vezi diskriminacije! Obratila sam se i Ministarstvu prosvete i gradskom sekretarijatu - muk! Pa,dragi moji mobingovani drugari, kažu - šut sa rogatim ne može! A ja postavljam pitanje koliki su naši rogovi?! :?:
Корисников грб
maja stjepanovic

Поруке: 113
Придружен: Пон Мар 01, 2010 8:03 pm
Место: Beograd

Порукаод Alex » Пон Мар 01, 2010 9:05 pm

Na osnovu čega su mogli da vam skinu platu 15%? Da li ste dobili pismeno obrazloženje? Da li je vođen disciplinski postupak protiv vas? Šta piše na isplatnom listiću, i šta piše u vašem godišnjem rešenju?
"We want information, information, information."- "Who are you?" - "The new number two." - "Who is number one?" - "You are number six." - "I AM NOT A NUMBER, I AM A FREE MAN!!!" - "HAHAHAHAHAHAHAHA."
Корисников грб
Alex

Поруке: 537
Придружен: Суб Апр 18, 2009 11:43 am

Порукаод samotnjak » Уто Мар 02, 2010 1:33 am

Alex, verujem da bi ti meni mogao da posaljes hrpu dokaza o kriminalnim radnjama u tvojoj skoli.

Medjutim, ne bih ti mnogo pomogla, jer sam oganicena mesnom nadleznoscu (prema teritoriji opstine u kojoj sam inspektor) i ne mogu da postupam na teritoriji koja ne pripada mojoj opstini. Takav je zakon. Ipak, zakon nalaze da tvoje prijave i dokaze koje bih primila, ustupam nadleznim organima bilo mesno nadleznim, bilo stvarno nadleznim (stvarno nadlezan organ je nadlezan po vrsti predmeta o kojoj se radi)
Recimo, primera radi... prijavu krimanalnih radnji u nekoj skoli koja se nalazi u Nisu, ustupamo Policijskoj upravi grada Nisa...kriminalne radnje regulisane su Krivicnim zakonikom.
Prijava nezakonitog prijema sekretara skole u Pozarevcu, ustupa se gradskom prosvetnom inspektoru, ukoliko ga ima, a ukoliko ga nema, republickoj prosvetnoj Inspekciji u okviru nadlezne skolske uprave.To je jasno.
Prijavu turisticke agencije koja nije ispostovala odredbe ugovora o izvodjenju ekskurzije, ukoliko bi stigla meni saljem turistickoj inspekciji koja je nadlezna prema sedistu te turisticke agencije.
Itd...itd..
Dakle, ne mozes pobeci od lokala... Zakon nije racunao na povezanost odredjenih interesnih grupa u lokalu...grubo receno , ali jbg...
Ja sam nadlezna da kontrolisem postupanje ustanova u pogledu sprovodjenja Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, posebnih zakona i drugih opstih akata donetih na osnovu njih, u skolama koje se nalaze u mojoj opstini. Imam u nadleznosti 9 ustanova, srednjih i osnovnih skola i jednu predskolsku ustanovu.
Sto se tice moje legitimacije, pokazujem je samo sluzbeno, prilikom obavljanja inspekcijskog nadzora i u slucajevima kada to zatraze ovlascena lica Sektora za inspekcijske i nadzorne poslove Ministarstva prosvete.
Realno, inspektori ne bi trebalo da masu svojim legitimacijama u privatnim kontaktima sa ljudima... ;)
S druge strane, kao sto kazes, narod nikad nije imao poverenja u drzavne organe...i sale radi, drzavni organi nikad nisu imali poverenja u narod...
Ali to nije prica koju ovde pricamo. Taj isti narod birackim pravom i izborima kreira izgled, polozaj i nacin rada drzavnih organa...
Ne bih o politici, zaista...zgrazavam se...
Корисников грб
samotnjak

pismo

Порукаод maja stjepanovic » Нед Мар 07, 2010 1:47 pm

O onom sto ja konkretno radim kad dodjem u skolu, skola dobije zapisnik.
Za razliku od pojedinaca koji imaju takav stav, zaposleni ili ucenici, (odnosno njihovi roditelji) koji smatraju da su im prava ogranicena ili oduzeta, cinjenjem ili necinjenjem, donosenjem ili nedonosenjem pojedinacnog akta od strane direktora ili organa upravljanja, obracaju se prosvetnoj inspekciji koja nakon izvrsenog nadzora i utvrdjenih cinjenica nalaze mere u skladu sa zakonom. Tim merama se nezakonitosti ispravljaju. Kaže samotnjak.

Evo mojih iskustava u vezi ove teme! Dođe nam inspekcija, utvrdi propuste (obično se pošalju kod nekih koje "ljubi" i "ne ljubi" direktor), stigne i Zapisnik! Zatim direktor naloži Predsednicima Stručnih veća da obave uvid u rad svojih kolega pa se vruć krompir prebaci u tuđe ruke. Do sada nemam informacija da je neko od profesora koji ne savesno obavljaju svoj posao bio "kažnjen", mi kolege se lepo konfrontiramo, a direktor izjavi da neradnicima ne može ništa jer ih štiti Zakon!? Ali, zato se sasvim lepo pronađu načini da se nekome, ko uoči nepravilnosti i postavi "neodgovarajuća" pitanja, pronađe Zakon (po kome se usput izvrši diskriminacija) i oduzme mu se od plate 15%?
Svesna sam da " u svakom žitu ima kukolja" ali ako se ovako nastavi zbog kukolja ćemo ostati bez žita!
Корисников грб
maja stjepanovic

Порукаод ash » Нед Мар 07, 2010 3:36 pm

maja stjepanovic пише: mi kolege se lepo konfrontiramo, a direktor izjavi da neradnicima ne može ništa jer ih štiti Zakon!? Ali, zato se sasvim lepo pronađu načini da se nekome, ko uoči nepravilnosti i postavi "neodgovarajuća" pitanja, pronađe Zakon (po kome se usput izvrši diskriminacija) i oduzme mu se od plate 15%?
Svesna sam da " u svakom žitu ima kukolja" ali ako se ovako nastavi zbog kukolja ćemo ostati bez žita!

Direktor flagrantno laže, jer zakon ne štiti onog ko sistematski se NE POJAVLJUJE na svojim časovima, ili dogovorno sa učenicima organizuje izostajanje istih koje ne upisuje u rubriku za izostanke, ili ne obavlja dužnost nastavnika prema planu i programu (i to u smislu da to što radi nema najlabavije blage veze sa onim što predmet predstavlja), itd itd.....

To su teški prekršaji radne discipline, za koje su propisane kazne opomene - 30% od plate, suspenzija, gubitak posla.

Ali direktor je lafčina-drugarčina, ima dušu, i verne saveznike u ovakvim njuškama. Ali mu zato neće biti problem da se s vremena na vreme istrese na nekog jadnika koji pošteno obavlja svoj posao i neće da mu odgovori jer je lepo vaspitan. A šta će diša kad nema petlje da se konfrontira sa jajarom, pa mora negde drugde da leči živce.

Svojim hijenama ionako ne sme reč da kaže. I oni o njemu svašta znaju. ;)

ps: kad Direktor nešto izjavi tražite da vam to da napismeno ili da uđe u zapisnik. :twisted:
Корисников грб
ash

Поруке: 97
Придружен: Чет Апр 09, 2009 9:14 pm
Место: (Perić Ivan, MEŠ GOŠA) Smederevska Palanka (član USPRS)

Порукаод Janna » Чет Мар 11, 2010 12:02 am

Snimite kriminalce i postavite ih na YU TUBE. :lol:
Корисников грб
Janna

Поруке: 30
Придружен: Пон Авг 10, 2009 11:08 pm

Re: pismo

Порукаод samotnjak » Пет Мар 12, 2010 12:43 am

maja stjepanovic пише:Evo mojih iskustava u vezi ove teme! Dođe nam inspekcija, utvrdi propuste (obično se pošalju kod nekih koje "ljubi" i "ne ljubi" direktor), stigne i Zapisnik! Zatim direktor naloži Predsednicima Stručnih veća da obave uvid u rad svojih kolega pa se vruć krompir prebaci u tuđe ruke. Do sada nemam informacija da je neko od profesora koji ne savesno obavljaju svoj posao bio "kažnjen", mi kolege se lepo konfrontiramo, a direktor izjavi da neradnicima ne može ništa jer ih štiti Zakon!? Ali, zato se sasvim lepo pronađu načini da se nekome, ko uoči nepravilnosti i postavi "neodgovarajuća" pitanja, pronađe Zakon (po kome se usput izvrši diskriminacija) i oduzme mu se od plate 15%?

Draga moja...
Inspektori se nigde ne "salju"oni dolaze kod direktora ili kod sekretara jer oni mogu da daju podatke o onome sto je predmet pregleda. Naime, inspektori kontrolisu zakonitost postupanja ustanove i normalno je da se najavljuju i dolaze kod onih koji su odgovorni za zakonito postupanje...
(sale radi, trzisni inspektor obicno trazi vlasnika prodavnice, ne ovog ili onog prodavca, sanitarna i radna inspekcija takodje... )
Savetnici idu kod nastavnika, na nastavu...ne inspektori...

S druge strane, profesore koji krse radne obaveze i radnu disciplinu ne stiti zakon, vec direktor koji izjavljuje da njih stiti zakon.
Zakon propisuje disciplinsku i materjalnu odgovornost za takve radnike (neradnike). Onaj ko ne pokrene disciplinski postupak protiv njih, odgovoran je za to pred zakonom i to za sve one koji mogu da ga pozovu na odgovornost.
E sad, sto ih niko ne poziva...pretpostavljam da je kriv sistem, drzava, vlast...svi mi, rekla bih otvoreno...

Ako smo krivi jer smo uocili nepravilnost i postavljena su nam "neodgovarajuća" pitanja, pa pronađen Zakon (po kome se usput izvrši diskriminacija) i oduzmu nam od plate 15%...neka smo, krivi smo...jer nismo "ludi" i imamo oci i usi i razum jer hocemo da nikad bez zita ne ostanemo!
Корисников грб
samotnjak

Re: pismo

Порукаод maja stjepanovic » Суб Мар 13, 2010 2:04 am

samotnjak пише:
maja stjepanovic пише:Evo mojih iskustava u vezi ove teme! Dođe nam inspekcija, utvrdi propuste (obično se pošalju kod nekih koje "ljubi" i "ne ljubi" direktor), stigne i Zapisnik! Zatim direktor naloži Predsednicima Stručnih veća da obave uvid u rad svojih kolega pa se vruć krompir prebaci u tuđe ruke. Do sada nemam informacija da je neko od profesora koji ne savesno obavljaju svoj posao bio "kažnjen", mi kolege se lepo konfrontiramo, a direktor izjavi da neradnicima ne može ništa jer ih štiti Zakon!? Ali, zato se sasvim lepo pronađu načini da se nekome, ko uoči nepravilnosti i postavi "neodgovarajuća" pitanja, pronađe Zakon (po kome se usput izvrši diskriminacija) i oduzme mu se od plate 15%?

Draga moja...
Inspektori se nigde ne "salju"oni dolaze kod direktora ili kod sekretara jer oni mogu da daju podatke o onome sto je predmet pregleda. Naime, inspektori kontrolisu zakonitost postupanja ustanove i normalno je da se najavljuju i dolaze kod onih koji su odgovorni za zakonito postupanje...
(sale radi, trzisni inspektor obicno trazi vlasnika prodavnice, ne ovog ili onog prodavca, sanitarna i radna inspekcija takodje... )
Savetnici idu kod nastavnika, na nastavu...ne inspektori...

S druge strane, profesore koji krse radne obaveze i radnu disciplinu ne stiti zakon, vec direktor koji izjavljuje da njih stiti zakon.
Zakon propisuje disciplinsku i materjalnu odgovornost za takve radnike (neradnike). Onaj ko ne pokrene disciplinski postupak protiv njih, odgovoran je za to pred zakonom i to za sve one koji mogu da ga pozovu na odgovornost.
E sad, sto ih niko ne poziva...pretpostavljam da je kriv sistem, drzava, vlast...svi mi, rekla bih otvoreno...

Ako smo krivi jer smo uocili nepravilnost i postavljena su nam "neodgovarajuća" pitanja, pa pronađen Zakon (po kome se usput izvrši diskriminacija) i oduzmu nam od plate 15%...neka smo, krivi smo...jer nismo "ludi" i imamo oci i usi i razum jer hocemo da nikad bez zita ne ostanemo!

"Ako smo krivi?!" - ja se uopšte ne osećam krivom ali bih želela da znam ko jeste kriv i zašto zbog toga ne odgovara?! I, nije "nama" oduzeto od plate, nego MENI, a, samim tim, i mojoj deci!
Žito će uvek biti žito a kukolj, kukolj!Dogodilo mi se još dosta toga u poslednje vreme ali nisam zabrinuta. Ne, tek sada uočavam da sam bila u pravu jer se konfrontacija pojačava i produbljuje.
U rad inspekcije ne sumnjam! Doći će Savetnici na moj čas da mi nadju neku greškicu, uz blagoslov direktora! Ali, toga se ne bojim! Bojim se svog jezika! Jedan pametan čovek reče "svakome posveti svoj sluh a retkima svoj glas" a ja, eto, bojim se, da neću biti toliko mudra!
Nego, pošto ste i Vi prošli mobing i znate kako to sve izgleda, da li bi mogli da me posavetujete kako da se kandidujem za inspektora, pa da se zajednički posvetimo rešavanju problema prosvetara?
Корисников грб
maja stjepanovic

ПретходниСледећа

Повратак на Школа

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 1 гост