4% за просвету?

4% за просвету?

Порукаод Alex » Пон Феб 15, 2010 1:26 pm

Svuda se plasira informacija da je izdvajanje države Srbije za prosvetu ispod 4% GDP, što je daleko ispod evropskog proseka od preko 6%, negde i znatno više (skandinavske zemlje). Zatim se takođe konstatuje da 96% te sume para ide na plate.

Meni nije jasno - kako onda višak zaposlenih u prosveti opterećuje državnu ekonomiju i bode oči MMF-u, kad mi jedemo 4% kolača, a evropljani daleko više? Zašto je to gorući problem? Nije mi jasno, kako imamo mali udeo u GDP, a preveliki u budžetu. Da li to ima logike?

Ili nas neko ovde mnogo laže.

Uzgred, američki predsednik je sa dosadašnjih 12.000 milijardi dolara javnog duga dozvolio dalje zaduživanje USA na 14.000 milijardi.

Biću malo vulgarniji - ko nas ovde organizovano pravi budalama?
"We want information, information, information."- "Who are you?" - "The new number two." - "Who is number one?" - "You are number six." - "I AM NOT A NUMBER, I AM A FREE MAN!!!" - "HAHAHAHAHAHAHAHA."
Корисников грб
Alex

Поруке: 537
Придружен: Суб Апр 18, 2009 11:43 am

Re: 4% za prosvetu?

Порукаод Milankg » Пон Феб 15, 2010 10:53 pm

Koliko sam upoznat, na osnovu podataka koje sam dobio od Unije (gosp. Skrobonje, tačnije) procenat izdvajanja iz BDP za prosvetu u Srbiji poslednjih 10 godina varira između 2,9% i 3,7%, ali se taj iznos povećava izdvajanjima lok. samouprave do 0,6%, što zaista iznosi oko 4% . Onaj prvi deo (koji se izdvaja iz republike) uglavnom (do 96%) odlazi na plate! Zaključujem da, čak kad bi povećali udeo iz BDP, glavonje bi povećale procenat za kapitalne investicije, a naše plate,hm,šta da kažem... :roll: Racionalizacija bi omogućila stručno usavršavanje, pa bi se raznorazni ministrovi pomoćnici i načelnici (i ostale podguzne muve) rastrčale po zemlji Srbiji da nam akreditovano prodaju m. za bubrege, normalno, za masne honorare, a ulizice poznatije kao naši direktori obezbedili topovsku hranu (čitaj, besplatan prostor,ovce koje će slušati, ukratko logistiku) :lol: :twisted:
Milankg

Поруке: 181
Придружен: Пон Окт 26, 2009 12:21 am

Re: 4% за просвету?

Порукаод Miroslav Mladenovic » Пет Мар 12, 2010 5:01 pm

Из "празне торбице" нема шта да се дели, када је привреда у хаосу.
Мирослав Младеновић наставник Власотинце
Miroslav Mladenovic

Поруке: 88
Придружен: Чет Мар 11, 2010 2:33 pm

Порукаод Milankg » Нед Апр 18, 2010 1:25 pm

Dugo sam se premišljao da li da odgovorim ili ne... Kolega Mladenović očigledno misli da se u sve razume, od filozofije do istorije, književnosti, ekonomije, raznih pomoćnih disciplina.... a mene iskustvo uči da se obično takvi svaštari ni u šta ne razumeju... Pominje nekakve prazne torbice, a valjda je nekakav matematičar pa bi trebalo da zna da mi ne govorimo o iznosu već o procentu BDP-a. Što se iznosa tiče, izdvajanje u Srbiji za obrazovanje je oko 15-20 puta manje nego u zemljama EU slične po veličini. Ali, alarmantno je i pitanje novinara (Srpskih) češkom predsedniku, kad je bio gost, koliko se iz budžeta Češke izdvaja za penzije? Čovek je odgovorio da ne razume pitanje!!! Iz našeg budžeta se izdvaja 13%!!! Da se razumemo, nemam ništa protiv penzionera, i moji roditelji su penzioneri, ali, ko je pojeo (pokrao) penzioni fond? :twisted:
Milankg

Порукаод Alex » Нед Апр 18, 2010 1:57 pm

Ne verujem da je bio neki problem u procesu privatizacije rezervisati deo državnog bogatstva kao izvor realnih prihoda i uspostavljanje normalnog penzionog fonda, i nakon pljačke svega u 90-im.

Jednostavno, vlast ima patološku potrebu da sve drži na budžetu i tako što veći broj ljudi drži pod svojom kontrolom. Da bude gospodar života i smrti što većeg broja ljudi, i da svi od njih zavisimo.
"We want information, information, information."- "Who are you?" - "The new number two." - "Who is number one?" - "You are number six." - "I AM NOT A NUMBER, I AM A FREE MAN!!!" - "HAHAHAHAHAHAHAHA."
Корисников грб
Alex

Порукаод Milankg » Нед Апр 18, 2010 9:47 pm

Pametni ljudi u normalnim zemljama su to već uradili! Lepo ste to definisali- patološki!!! :oops:
Milankg

Порукаод M.Danilović » Уто Мај 18, 2010 10:15 pm

Ово је почетно, темељно питање и темељна ствар.Неће повећати проценат, неће чак и када , усаглашавајући то са европским стандардима, буду приморавани да то учине. Ко? Па баш они који нас праве будалама. Влада, министарство финансија, министарство просвете, посланици Народне скупштине.Не да нас праве будалама, они верују да је то већ готова ствар. Срећни су због тога! Не судите по њиховим јавним наступима-ту ће увек рећи, саопштити оно што сматрају да циљна група жели да чује. Судите по "резултатима" онога што раде. Неће ништа добро учинити док се ми за то не изборимо. Како? Па ја и овим путем трагам за одговором. Штрајком? Покушавали смо неколико пута. Нема наших међу њима-како да се убацимо. Како да лобирамо, ако је могуће то чинити. Или да трпимо. К`о "будале", када већ морам тако да кажем.
M.Danilović

Поруке: 57
Придружен: Уто Сеп 29, 2009 12:25 pm

Порукаод Alex » Сре Мај 19, 2010 7:31 am

Možemo da se privatnom prepiskom obratimo roditeljima. Svima pojedinačno. Da iznesemo na veoma jasan način kako država sabotira prosvetni sistem i time direktno podriva bilo kakvu budućnost njihovoj deci. Neka znaju da nezaposlenost, alkoholizam, droga, kriminal - sve ono što očekuje njihovu decu kada izgube svaku veru u bilo kakvu isplativost školovanja - je direktno posledica opšteg licemerstva.

Dakle, da mi proširimo spisak zainteresovanih za ovaj naš problem?

Mi smo državi neophodni kao fasada - i pred domaćom javnošću, i pred svetom - da je ovo kobajagi neka država. Zašto smo mi prihvatili takvu ulogu, kad možemo da ih ucenimo time što hoćemo da budemo nešto pravo i ozbiljno - i dozvolili svakom probisvetu da nas šikanira i sluđuje, to je ključno pitanje?

Imate u vašem školskom dnevniku kontakt informacije za sve roditelje. Učinite nešto, možda javnost i pobesni kad im se jezgrovito opiše pravo stanje stvari.
Корисников грб
Alex

Порукаод Milankg » Сре Мај 19, 2010 11:03 pm

Prema podacima koje ima Unija, trenutno smo na 60% od evropskog proseka izdvajanja za prosvetu... Sačinili smo plan, možete ga videti u knjizi Unije "Za stabilan obrazovni sistem", da se u narednih 5 godina prosek podigne na 80% i da se lagano, gde god je moguće, pređe na jednosmenski rad, koji predstavlja prvi uslov podizanja nivoa kvaliteta nastave (prepakovati nast. program, aktivirati rad sekcija,dopunske ,dodatne, učiniti školu manje smarajućom,da se učenici ne smenjuju kao na traci). Sve to podrazumeva povećanje kapitalnih izdvajanja (nove zgrade, sale...)kao i povećanje motivacije zaposlenih (plate). Ako nastavimo ovako, ostaćemo u društvu najsiromašnijih zemalja Evrope (Moldavija,Albanija, Bosna), pa im možemo biti lider (omiljena reč političara u poslednje vreme) ;)
Milankg

Порукаод Alex » Сре Мај 19, 2010 11:23 pm

Ma sve je to lepo i krasno, ali ja ovde pričam o tome da u postojećem stanju stvari može dosta toga normalnog da se uradi, a mi gubimo energiju na malverzacije direktora i njihovih satrapa, i gledamo kako ministarstvo i inspekcije ne reaguju na javašluk i često kriminal koji se odvija po školama.

Za to nam ne treba petoletka. Koliko je direktora zaista otišlo na robiju, obzirom na sve zloupotrebe koje su izvodili godinama??? Zašto država sabotira normalno funkcionisanje prosvete, ne primenjuje ni sopstvene zakone i mehanizme, i održava haos na terenu? To nije pitanje para. To je pitanje vezano za svojevrsnu izdaju zemlje i naroda, ako se smišljeno uništava omladina koja će sutra biti podaništvo našoj prokletoj kriminalnoj eliti.
Корисников грб
Alex

Следећа

Повратак на Економија

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 1 гост